Breaking on monelle täysin uusi laji, mutta totisinta totta on breakdancen saavuttama olympiastatus Pariisin kisoihin 2024. Breaking on olympialaisten ainoa laji, joka menee tanssikategorian alle. Breakingissa kilpailijat esiintyvät rytmikkään – usein hip-hop-tyylisen – musiikin tahtiin ja ihastuttavat yleisöä ja tuomareita akrobaattisilla liikkeillään.
Breakdance eli suomen kielessä virallisemmin breaking on alun perin New Yorkista lähtönsä saanut nopeatempoinen tanssilaji, breaking kulkee käsikädessä hip hop -kulttuurin kanssa. Itse lajiväki on tottunut käyttämään termiä breakdance, mutta breaking on olympiakomitean virallisesti käyttämä laji. Vaikka laji kuuluu tanssimiseen, ei saa unohtaa kyseessä olevan huippu-urheilua ja olympialaji.
Breaking nähdään Pariisin kisoissa ensimmäistä kertaa olympialaisissa ja lajin mestaruudesta kilpailee 32 kilpailijaa; 16 miestä ja 16 naista. Breaking kilpailijoita kutsutaan termeillä B-Boy ja B-Girl.
Breaking olympialaisissa ja lajin historia
Breakingin olympiahistoria on olematon, sillä laji tekee debyyttinsä Pariisin olympialaisissa 2024. Breaking valittiin osaksi Pariisin kisoja vuonna 2019 käydyssä olympiakokouksessa. Vaikka breakdance tekeekin ensiesiintymisen aikuisten virallisissa olympialaisissa, on lajista saatu esimakua nuorten kesäolympialaisissa 2018. Breakingin lisäämistä olympialajivalikoimaan on perustelu olympialaisten monimuotoisuuden lisäämiselle. Pyrkimyksenä on myös saada lisää nuoria ihmisiä kiinnostumaan olympialaisista.
Breaking alun lähtöjään New Yorkista Bronxista 1970-luvulta, juuri kun hip hop -musiikki oli lyönyt läpi. Breakdancea tavattiin nähdä aluksi juhlissa uutena tanssinmuotona, mutta jo 1990-luvulla lajista järjestettiin ensimmäisiä kansainvälisiä kilpailuja.
Breakingissa on monenlaisia kilpailumuotoja, joista yleisin on niin sanottu ”battle”. Battlessa kilpaillaan toista tanssijaa tai tanssiryhmää vastaan, usein vuorotellen oman osuuden esittämällä. Breakingissa ei ole ennen kuulumatonta leveilevä ja ylpeilevä asenne, jolla pyritään nostamaan omaa tunnelmaa ja itsevarmuutta. Lajin lainalaisuudet juontavat juurensa vahvasti yhdysvaltalaiseen hip hop -kulttuuriin.
Breakingin olympiaformaatti
Olympialaisissa breakingissa kisataan yksi-vastaan-yksi -formaatissa, eli joukkueohjelmaa ei ole luvassa. Breakingin olympialaiset alkavat round-robin -kierroksella, jossa kilpailijat kohtaavat kaikki toisensa. Tämän jälkeen tuomareiden pisteytyksen pohjalta kilpailijat asetetaan rankingiin. Kummankin miesten ja naisten sarjojen round-robin -kierroksen kahdeksan parasta jatkavat puolivälieriin. Puolivälierissä B-Boyt ja B-Girlit kilpailevat toisiaan vastaan, niin että voittaja jatkaa ja häviäjä tippuu. Välierien hävinneet kilpailijat kisaavat pronssimitalista ennen finaalia.
Tuomaristo pisteyttää jokaisen kisasuorituksen ja pisteitä jaetaan lajin teknisistä ja luovista osuuksista. Kilpailijoiden tanssirutiiniin liittyy usein reilusti nopeatempoisia pyörähdyksiä, käsillä- ja päälläseisontaa, äkkinäisiä pysähdyksiä eli freezejä, ja jopa voltteja. Mitä vaikeampi ja vaikuttavampi liike on, sitä enemmän tuomaristo siitä luonnollisesti antaa pisteitä. Pisteytyksessä tarkastellaan myös liikesarjojen yhteenkuuluvuutta musiikin kanssa ja koko koreografian eheätä kokonaisuutta.
Ketkä voivat päästä breakingin olympialaisiin
Breakingin olympialaisten viimeiset 80 kisaajaan ovat selvillä, ellei loukkaantumisia tai peruutuksia tule. Viimeiset karsinnat olympialaisiin kisataan vasta kesäkuun lopussa Budapestissa, joten lopullisia kisaajia saamme odottaa vielä tovin. Viimeiseen vaiheeseen ovat päässeet maailman 40 parasta B-Boyta ja B-Girliä.
Suomellakin on breaking maajoukkue, mutta tämänhetkiseltä viralliselta olympialaisten karsintalistalta ei löydy valitettavasti suomalaisten nimiä. Budapestissä olympiapaikasta kilpailevat:
B-Boyt
- B-Boy Tawfiq (MAR)
- B-Boy Chakib (ALG)
- B-Boy Zoo (ALG)
- B-Boy Menno (NED)
- B-Boy Lee (NED)
- B-Boy Lil Zoo (AUT)
- B-Boy Jeffro (USA)
- B-Boy Gravity (USA)
- B-Boy Wing (KOR)
- B-Boy X-Rain (CHN)
- B-Boy Lithe-ing (CHN)
- B-Boy Mighty Jimm (BEL)
- B-Boy Alvin (COL)
- B-Boy Kid Karam (GBR)
- B-Boy Lussy Sky (UKR)
- B-Boy Hongten (KOR)
- B-Boy Benmx (AUS)
- B-Boy Kid Tek (AUS)
- B-Boy Mighty Duck (AUS)
- B-Boy Matita (CHI)
- B-Boy Amir (KAZ)
- B-Boy Issin (JPN)
- B-Boy Lagaet (FRA)
- B-Boy Kuzya (UKR)
- B-Boy Wigor (POL)
- B-Boy XAK (ESP)
- B-Boy Hiro10 (JPN)
- B-Boy Sunni (GBR)
- B-Boy Quake (TPE)
- B-Boy Daniel (NOR)
- B-Boy Sheku (GBR)
- B-Boy Khalil (FRA)
- B-Boy Kill (KOR)
- B-Boy Tirock (BEL)
- B-Boy Leony (BRA)
- B-Boy Neosan (FRA)
- B-Boy JwFresh (CHN)
- B-Boy Noris (HUN)
- B-Boy Peter Giwi Kal (PNG)
- B-Boy Edison (ESA)
B-Girlit
- B-Girl Midian Leah (RSA)
- B-Girl Courtnae Paul (RSA)
- B-Girl Alma (MAR)
- B-Girl Stefani (UKR)
- B-Girl Syssy (FRA)
- B-Girl Anti (ITA)
- B-Girl Luma (COL)
- B-Girl Logistx (USA)
- B-Girl Ayumi (JPN)
- B-Girl Ami (JPN)
- B-Girl Kate (UKR)
- B-Girl Madmax (BEL)
- B-Girl Jilou (GER)
- B-Girl Senorita Carlota (FRA)
- B-Girl Paulina (POL)
- B-Girl Ying Zi (CHN)
- B-Girl Molly (AUS)
- B-Girl Hannah (AUS)
- B-Girl G-Clef (AUS)
- B-Girl La Vix (USA)
- B-Girl Riko (JPN)
- B-Girl Vanessa (POR)
- B-Girl Fresh Bella (KOR)
- B-Girl Alessandrina (ITA)
- B-Girl Tiff (CAN)
- B-Girl Emma (CAN)
- B-Girl Swami (MEX)
- B-Girl Furia (ESP)
- B-Girl Camine (BEL)
- B-Girl Starry (KOR)
- B-Girl Nadia (ISR)
- B-Girl Sarah Bee (FRA)
- B-Girl Pauline (GER)
- B-Girl Spidergirl (ITA)
- B-Girl Kim (UKR)
- B-Girl Raw Law (ESP)
- B-Girl Ziyan (CHN)
- B-Girl Csenge (HUN)
- B-Girl Jeanny (TOG)
- B-Girl Tris Naomi (GHA)
Kuten huomataan breakingin B-Boyt ja B-Girlit esitellään heidän taiteilijanimillään, joka on olympialaisissa jopa poikkeuksellista. Taitelija- tai esiintyjänimet ovat kuitenkin niin vahvasti osana breaking-kulttuuria, että siitä eivät lajiliitot ole halunneet luopua.
Breakingin ennakkosuosikit
Breakingin yksi upeimmista asioista on sen yllättävyys. Jopa lajin keskeisimmillä henkilöille on todella vaikeaa löytää konsensusta siitä, kuka on Pariisin olympialaisissa 2024 ennakkosuosikki. Huomion arvoista on myös se, että 2023 breakingin maailmanmestaruuskisojen mitalisteista vain B-Girl Ayumi on mukana viimeisessä karsintavaiheessa. Ayumi eli Ayumi Fukushima on japanilainen 40-vuotias tanssiurheilija, jonka ikä kertoo breakingin monipuolisuudesta erittäin paljon.
Breakingin olympiakisojen ennakkosuosikkia on siis turha – ja jopa mahdotonta – ruveta nimeämään tässä kohtaan. Lajin ensiesiintyminen olympialaisissa tuo myös varmasti omanlaisia haasteita, liittyen pisteytykseen ja erilaisten tyylien tulkitsemiseen.
Mistä voi katsoa breaking olympialaiset
Aivan kuten lähes kaiken muun olympialaissisällön, Yle ja Warner Bros. Discovery tuottavat breakingista yhteistuotannon. Yle ei ole tässä kohtaa eritellyt mitä lajeja he tulevat näyttämään, mutta allianssisopimuksen alaisuudessa toimiva Yle saa näyttää samanaikaisesti vain kolmea eri lajia. Ylen lähetykset nähdään Yle TV2:lla, Yle FEM:llä ja Yle Areenassa. Ylen lähetyksiä voi kuunnella myös radiosta, mutta breaking ei välttämättä ole se laji, joka pääsisi radiossa oikeuksiinsa.
WBD:n lähetykset pyörivät TV5:llä, Kutosella, maksukanavilla Eurosport 1 ja 2, sekä uudessa suoratoistopalvelussa MAX:ssa. WBD lähettää olympialaisista lähetyksiä ympäri vuorokauden ja ainakin MAX-sovelluksella voi katsoa kaikki lajit suorana.
Selostajat ja kommentaattorit
Yleä ja WBD:tä yhdistää se, ettei kumpikaan taho ole eritellyt selostajia tai kommentaattoreita breakingiin. Lajin tuntemattomuus on varmasti yksi syy, miksei ilmoitustilaisuuksia ole vielä tässä kohtaa järjestetty. Mikäli jompikumpi kuitenkin ilmoittaa ja tarkentaa studioväestä, lisäämme tiedon tähän artikkeliin pikimmiten.
Breaking aikataulu ja tulokset
Breakingin olympialaiset käydään nopeatempoisesti kahden päivän aikana. Naisten osuus tapahtuu 9.8 ja miesten kilpailut käydään päivää myöhemmin 10.8. Tarkempi aikataulu kellonaikoineen löytyy alapuolelta.
- Perjantai, 09. elokuuta
- 17:00 – B-Girls Round-Robin
- 21:00 – B-Girls Puolivälierä 1
- 21:07 – B-Girls Puolivälierä 2
- 21:14 – B-Girls Puolivälierä 3
- 21:21 – B-Girls Puolivälierä 4
- 21:45 – B-Girls Välierä 1
- 21:52 – B-Girls Välierä 2
- 22:14 – B-Girls Pronssi
- 22:23 – B-Girls Finaali
- Lauantai, 10. elokuuta
- 17:00 – B-Boys Round-Robin
- 21:00 – B-Boys Puolivälierä 1
- 21:07 – B-Boys Puolivälierä 2
- 21:14 – B-Boys Puolivälierä 3
- 21:21 – B-Boys Puolivälierä 4
- 21:45 – B-Boys Välierä 1
- 21:52 – B-Boys Välierä 2
- 22:14 – B-Boys Pronssi
- 22:23 – B-Boys Finaali