Jousiammunta on yksi maailman vanhimpiin urheilu- ja olympialajeihin kuuluvista lajeista, joka on edelleen mukana aina Pariisin kesäolympialaisissa 2024. Jousiammunta on ollut mukana olympialaisissa yhtäjaksoisesti vuodesta 1972 lähtien, mutta lajin ensiesiintyminen moderneissa olympialaisissa nähtiin jo vuonna 1900 niin ikään Pariisissa. Jousiammuntaa nähdään kesän olympialaisissa 25.7.–4.8. Otatukset alkavat miesten ja naisten yksilösarjoilla ja päättyvät miesten finaalisarjaan.
Jousiammunnassa mitataan urheilijoiden tarkkuutta, paineensietokykyä ja teknisyyttä. Kun matkaa tauluihin on jopa 70 metriä, jo yhden asteen heitto nuolta ammuttaessa vaikuttaa todella paljon lopputulokseen. Jousiammunnassa on nykyisin viisi eri pääsarjaa, joissa mitataan niin yksilö- kuin joukkuetaitoja. Pariisin olympialaisissa sarjat ovat: miesten yksilö- ja joukkuesarjat, naisten yksilö- ja joukkuesarjat, sekä sekajoukkuesarja.
Jousiammunnan olympiaformaatti
Jousiammuntaa ei nähty laisinkaan olympialaisissa vuosien 1920–1972 välillä, sillä edustajamaiden säännöt poikkesivat merkittävästi toisistaan. Yli 50 vuoden tauon jälkeen säännöistä päästiin sopuun ja vuoden 1972 jälkeen jousiammunta on ollut vahvasti osana olympialaisia.
Jousiammunta olympialaisissa alkaa sijoituskierroksella, jossa jokainen kilpailija ampuu yhteensä 72 nuolta. Tämän kierroksen pohjalta muodostetaan ranking, josta katsotaan kuka kilpailee ketä vastaan. Esimerkiksi yksilökilpailussa ensimmäisen kierroksen jälkeen, kun sijoitukset ovat muodostettu, ottelee ensimmäiseksi sijoitettu sijalle 64. jäänyttä kilpailijaa vastaan.
Sijoituskierroksen jälkeen kilpailijat ottavat toisistaan mittaa yksi vastaan yksi -periaatteella, josta parempi pääsee jatkoon. Hävinnyt osapuoli tippuu aina pois turnauksesta, lukuun ottamatta välierää, jonka häviäjät kilpailevat vielä pronssista. Otteluissa kilpaillaan paras viidestä setistä -formaatilla. Yksilökisassa setti tai erä koostuu kolmesta nuolesta, sekajoukkueilla neljästä ja joukkuekilpailussa kuudesta nuolesta. Erän voittaa se kilpailija tai joukkue, jonka nuolikeskiarvo on erän aikana parempi.
Jousiammunnassa voitetusta erästä saa kaksi pistettä ja tasapelistä yhden. Mikäli pisteet ovat tasan viiden erän jälkeen, seuraa äkkikuolema. Äkkikuoleman voittaa kilpailija tai joukkue, joka onnistuu ampumaan nuolensa lähemmäs taulun keskipistettä.
Jousiammunnassa edustetut maat Pariisin olympialaisissa 2024
Pariisin olympialaisissa jousiammunnassa kilpailee yhteensä 128 urheilijaa 28 eri maasta. Eniten kilpailijoita löytyy Ranskan (6), Etelä-Korean (6), Saksan (4), Japanin (4) ja Mexicon (4) joukkueista. Maiden edustajat muodostavat niin yksilö- kuin joukkuesarjojen edustuksen. Asutetuista maanosista vain Australialla ei ole jousiammunnassa urheilijoita. Kilpailijoissa on 64 miestä ja 64 naista, joka mahdollistaa pudotuspeliformaatin niin yksilö, kuin joukkuesarjoihin.
Alla olevasta taulukosta näkyy edustetut maat ja urheilijoiden määrät jousiammunnassa Pariisin olympialaisissa 2024.
- Brasilia (2)
- Kanada (1)
- Tsad (2)
- Chile (1)
- Kiina (2)
- Kiinan Taipei (2)
- Kolumbia (1)
- Tšekki (1)
- Egypti (2)
- Ranska (6)
- Saksa (4)
- Iso-Britannia (1)
- Intia (1)
- Indonesia (2)
- Italia (1)
- Japani (4)
- Kazakstan (1)
- Malesia (1)
- Meksiko (4)
- Moldova (1)
- Mongolia (1)
- Etelä-Afrikka (1)
- Etelä-Korea (6)
- Espanja (2)
- Tunisia (1)
- Turkki (3)
- Yhdysvallat (2)
- Uzbekistan (1)
Jousiammunnan ennakkosuosikit
Viimeisten vuosikymmenien ajan jousiammunnan ennakkosuosikit ovat tavanneet tulla Etelä-Koreasta, eikä tämä vuosi ole poikkeus. Jo peräti yhdeksissä peräkkäisissä olympialaissa on Etelä-Korea ollut parhaiten suoriutuva maa. Vielä 1980-lukuun asti Yhdysvallat dominoi lajia yhdessä Neuvostoliiton kanssa, mutta nykyisin jousiammunta on lähes yhden maan harteilla. Myös kaikki olympiatason tämän hetken yksilö- ja joukkue-ennätykset ovat Etelä-Korean nimissä.
Miesten yksilösarjassa ennakkosuosikin viittaa kantaa Kim Woo-Jin, joka pitää hallussaan 72 nuolen ennätystä 700 pisteellä. Woo-Jinilla on kaksi olympiakultaa, yhdeksän MM-kultaa ja kahdeksan World Cup -kultamitalia. Woo-Jin on loistanut niin yksilö- kuin joukkuekilpailuissakin.
Naisten yksilösarjassa ennakkosuosikki tulee puolestaan Yhdysvalloista. 20-vuotias Casey Kaufhold on naisten yksilösarjan ennakkosuosikki ja pitää nimissään myös useaa maailmanennätystä. Vuonna 2020 Tokion Olympialaisissa Kaufhold oli vain 16-vuotias ja jäi toiselle kierrokselle yksilökilpailussa. Joukkuekilpailussa tie päättyi välieriin.
Kaikissa joukkuesarjoissa sukupuolesta riippumatta on Etelä-Korea ennakkosuosikkina. Miesten sarjassa kovimmat haastajat tulevat Kiinasta ja Kiinan Taipeista. Naisten sarjassa kovimmat haastajat tulevat Yhdysvalloista.
Mistä voi katsoa jousiammunnan olympialaisia
Jousiammunnan olympialaiset – kuten olympialaiset yleisestikin – näkee osittain Ylen kanavilta ja osittain Discoveryn lähettämänä. Vielä tässä kohtaa ei tiedetä mitkä TV-kanavat näyttävät juuri jousiammuntaa, mutta olympiaurheilua on tavattu nähdä kanavilla Yle TV2, Yle FEM, Kutonen (Discovery) ja TV5 (Discovery). Maksullisista kanavista olympiaurheilua näyttävät Eurosport 1 ja 2. Yle saa näyttää samanaikaisesti vain kolmea lähetystä ja iso osa tapahtumista näkyykin vain Discoveryn TV5:lla ja heidän suoratoistopalveluissaan Discovery+:ssa ja MAX:ssa, sekä Eurosport-kanavilla.
Televisiokanavilla nähdään usein pääasiassa palloilulajeja, yleisurheilua ja suomalaisten otatuksia. Jousiammunnan osuus TV-lähetyksissä lienee heiveröinen ja suurin osa tulee näkymään vain Discoveryn suoratoistopalvelussa tai Yle Areenassa.
Selostajat ja kommentaattorit
Yle eikä Discovery ole julkistanut erillistä selostajaa tai kommentaattoria jousiammuntaa varten.Legendaariset Johannes Oikarinen ja Kimmo Porttila ovat Ylellä olympialaisselostuksen päävastuussa ja mikäli jousiammuntaa Ylellä näytetään, on mahdollista kuulla kaksikon ääntä myös näissä lähetyksissä.
Myöskään Discoverylta ei ole saatavilla tietoa eritoten jousiammunnan selostajista. Mikäli Yle tai Discovery ilmoittaa selostajista tai kommentaattoreista jousiammuntaan liittyen, päivitämme tiedon tänne heti!
Jousiammunnan Olympialaiset 2024 aikataulu ja tulokset
Kun Pariisin olympialaiset 2024 saadaan käyntiin jousiammunnan osalta, tulemme päivittämään tänne reaaliajassa tapahtumien tulokset, voittajat ja tulevat aikataulut. Alta löydät tähän mennessä tiedossa olevat tärkeimmät aikataulut liittyen jousiammuntaan.
- Torstai 25.7.
- Klo. 9:30 Naisten sijoituskierros
- Klo. 14:15 Miesten sijoituskierros
- Sunnuntai 28.7.
- Klo. 9:30 Naisten joukkuekilpailun pudotuspelit alkavat
- Klo. 16:48 Naisten joukkuekilpailun pronssi, Hollanti – Meksiko | 2-6
- Klo. 17:11 Naisten joukkuekilpailun finaali, Korea – Kiina | 5-4
- Maanantai 29.7.
- Klo. 9:30 Miesten joukkuekilpailun pudotuspelit
- Klo. 16:48 Miesten joukkuekilpailun pronssi
- Pronssia Turkki, neljässija Kiina
- Klo. 17:11 Miesten joukkuekilpailun finaali
- Kultaa Korea, Hopeaa Ranska
- Tiistai 30.7.
- Klo. 12:00 Miesten yksilösarjan pudotuspelit alkavat
- Klo. 12:26 Naisten yksilösarjan pudotuspelit alkavat
- Perjantai 2.8.
- Klo. 12:00 sekajoukkueiden pudotuspelit alkavat
- Klo. 16:24 sekajoukkueiden pronssipeli
- Intia – USA | 2-6
- Klo. 16:43 sekajoukkueiden finaali
- Korea – Saksa | 6-0
- Lauantai 3.8.
- Klo. 14:33 Naisten yksilösarjan pronssi
- Hunyoung Jeon – Lisa Barbelin | 4-6
- Klo. 14:46 Naisten yksilösarjan finaali
- Siheyeon Lim – Suhyeon Nam | 7-3
- Klo. 14:33 Naisten yksilösarjan pronssi
- Sunnuntai 4.8.
- Klo. 14:33 Miesten yksilösarjan pronssi
- Wooseok Lee – Florian Unruh | 6-0
- Klo. 14:46 Miesten yksilösarjan finaali
- Woojin Kim – Brady Ellison | 6-5
- Klo. 14:33 Miesten yksilösarjan pronssi