Painonnosto on jälleen osana olympialaisia Pariisissa 2024, aivan kuten laji oli jo vuonna 1896. Painnoston lajivalikoima ja painosarjat ovat muuttuneet paljon vuosien varrella, mutta nykyinen formaatti on jo perin vakiintunut. Painonnosto oli jo lähellä tippua pois olympiaohjelmasta jatkuvien doping-ongelmien takia, mutta nyt laji on vahvistettu ainakin Los Angelesin vuoden 2028 kisoihin asti.
Painnosto on monelle tuttu laji, sillä harrastuksena voimailu ja salilla käynti on monelle ihmiselle osa arkea. Olympiatason painonnosto kulkee aivan eri sfääreissä, mutta lajin helppo lähestyttävyys luo monelle mielenkiintoa olympialaisten katsomiseen.
Painonnosto olympialaisissa
Painonnosto on ollut olympialaisissa aivan alusta asti, vuodesta 1896 alkaen. Lajin olympiahistoriaan mahtuu monenlaisia sääntö-, painosarja-, sekä lajimuutoksia. Lajin ydin on pysynyt aina kuitenkin samana: vahvin voittakoon. Lajin alkuvaiheilla nähtiin yhden käden nostoja ja tempauksia, myös sotilaspenkki on tehnyt pikavisiitin.
Nykymuotoisissa painonnoston olympialaisissa kilpaillaan kahdessa lajissa, jotka ovat työntö ja tempaus. Painosarjan voittaja ratkeaa näiden kahden lajin yhteistuloksella. Miehet ja naiset kilpailevat molemmat viidessä painosarjassa. Painosarjoilla mahdollistetaan tasaväkinen ja reilu kilpailutilanne.
Miesten painosarjat:
- 61-kiloiset
- 73-kiloiset
- 89-kiloiset
- 102-kiloiset
- +102-kiloiset
Naisten painosarjat:
- 49-kiloiset
- 59-kiloiset
- 71-kiloiset
- 81-kiloiset
- +81-kiloiset
Painonnoston olympialaisissa lajin menestynein maa on Neuvostoliitto, mutta nykyisistä maista eniten mitaleita on kerännyt Kiina. Kiina on myös ollut vuodesta 2000 alkaen menestynein maa jokaisissa olympialaisissa painonostossa. Kiinan 62 mitalia ja 38 kultaa jahtaa lähimpänä Yhdysvallat, joka on kerryttänyt 44 mitalia, joista 16 kultaisia. Muita huippumaita ovat Bulgaria (37 mitalia), Iran (20 mitalia) ja Ranska (15 mitalia).
Suomi on osallistunut painonnoston olympialaisiin lukuisia kertoja, joista mitaleita on kerätty yhteensä kolme kappaletta. Vuoden 1968 Meksikon olympialaisissa Suomi voitti kultaa Kaarlo Kangasniemen voimilla ja 1984 Los Angelesista Jouni Grönman ja Pekka Niemi toivat mukanaan pronssit mieheen. Näitä kolmea mitalia lukuun ottamatta ei Suomen menestys painonnoston olympialaisissa ole ollut erityistä.
Painonnoston olympialaisissa on nähty yli kaksikymmentä multimitalistia, joista kaikki ovat myös vähintään tuplamestareita. Joukkoon mahtuu myös viisi triplamestaria, joista yksi – Kreikan Pyrros Dimas – on kahminut itselleen neljä mitalia. Dimas voitti mitalin ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja viimeisen kerran vielä 2004 kisoissa. Kukaan muu ei ole pystynyt uusimaan mitalisaalistaan neljää kertaa.
Painonnostossa edustetut maat
Painonnoston olympialaisiin järjestettiin toistokymmentä karsintaturnausta, joiden kautta kaikki edustetut maat ovat nyt selvillä. Tässä lajissa olympialaisiin jaetaan paikat rankingin kautta, mutta ranking-pisteitä saa vain arvokisoista. Olympialaisissa nähdään painonnostajia yhteensä 52 eri maasta, Suomella ei ole tänä vuonna edustusta.
Painonnoston olympialaisissa edustetut maat ovat: Algeria, Armenia, Australia, Bahrain, Belgia, Brasilia, Bulgaria, Kanada, Kiina, Kiinan Taipei, Kolumbia, Kuuba, Tšekki, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, Egypti, Ranska, Georgia, Iso-Britannia, Intia, Yksittäiset neutraalit urheilijat, Indonesia, Iran, Irak, Italia, Japani, Latvia, Madagaskar, Marshallinsaaret, Malesia, Meksiko, Moldova, Mongolia, Uusi-Seelanti, Nigeria, Norja, Papua-Uusi-Guinea, Filippiinit, Puola, Qatar, Romania, Pakolaisolympiajoukkue, Samoa, Etelä-Korea, Syyria, Thaimaa, Tunisia, Turkki, Turkmenistan, Ukraina, Yhdysvallat, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam.
Edustajat näistä maista on jaettu tasaisesti kaikkiin painosarjoihin, niin että jokaisessa sarjassa on kymmenen urheilijaa. Urheilijoita on lopulta tasan sata ja mitaleita on jaossa 30, joten mitalilla palkittujen urheilijoiden prosentuaalinen osuus on painonnostossa korkea, myös yllätyksille jää tilaa.
Painonnoston ennakkosuosikit
Painnostossa on tänä vuonna hyvä mahdollisuus nähdä yllätyksiä mitalisjoilla, mutta lähes jokaisessa painosarjassa on selkeä ennakkosuosikki. Kaikessa yksinkertaisuudessaan painonnosto on laji, jossa taktiset elementit ovat sivuosassa, jolloin urheilijoiden suorituksia on helpompi arvioida. Nostamme jokaisesta painosarjasta yhden ennakkosuosikin, koska koko podiumin arviointi on vaikeaa, sillä tuloserot pienenevät voittajasta alaspäin merkittävästi.
Miesten ennakkosuosikit painosarjoittain:
- 61-kiloiset
- Li Fabin, Kiina, hallitseva MM- ja olympiamestari, lähes huippukunnossa
- 73-kiloiset
- Shi Zhiyong, Kiina, kaksinkertainen olympiamestari, jokainen arvokisamitali on kultaa
- 89-kiloiset
- Karlos Nasar, Bulgaria, hallitseva Euroopan mestari, World Cup -voittaja
- 102-kiloiset
- Liu Huanhua, Kiina, hallitseva World Cup-, maailman ja Euroopan mestari
- +102-kiloiset
- Lasha Talakhadze, Georgia, kaksinkertainen olympiamestari, 7 MM- ja EM-kultaa, maailman ennätys
Naisten ennakkosuosikit painosarjoittain:
- 49-kiloiset
- Hou Zhihui, Kiina, hallitseva olympiamestari, moninkertainen MM-mitalisti, maailman ennätys
- 59-kiloiset
- Luo Shifang, Kiina, hallitseva maailman ja Aasian mestari
- 71-kiloiset
- Loredana Toma, Romania, 2 MM-kultaa, 6 EM-kultaa (hallitseva mestari)
- 81-kiloiset
- Solfrid Koanda, Norja, MM-kultaa 2022, kolminkertainen EM-mestari 2022–2024
- +81-kiloiset
- Emily Campbell, Iso-Britannia, nelinkertainen Euroopan mestari, olympiahopeamitalisti
Mistä voi katsoa painonnoston olympialaisia
Painonnoston olympialaisia näyttävät Yle, sekä Warner Bros. Discovery. Yle näyttää osan olympialaisista allianssisopimuksella WBD:n kanssa, joten päävastuu on WBD:n puolella. Ylen olympialähetykset näkyvät televisiossa kanavilla Yle TV2 ja Yle FEM. Näiden lisäksi lähetyksiä voi kuunnella radiosta, sekä katsoa Yle Areenasta.
WBD lähettää myös televisiolähetyksiä, yhteensä neljällä eri kanavalla. Ilmaiskanavista Kutonen ja TV5 näyttävät olympialaisia, joista jälkimmäinen tekee sitä kellon ympäri. Maksukanavista sinua palvelevat Eurosport 1 ja 2. Jos tahdot nähdä kaikki lajit suorina lähetyksinä, on paras vaihtoehto suoratoistopalvelu MAX, josta näkee kaikki lajit suorana.
Selostajat ja kommentaattorit
Yle, eikä WBD ole ilmoittanut erikseen selostajia tai kommentaattoreita painonnostoon. Laji ei ole olympialajeista suosituin, joten myös tällä on vaikutusta päätökseen. Joku yleisselostajista saattaa kuitenkin saada nakin hommasta, sillä kun laji näytetään, voidaan myös olettaa jonkun sen selostavan. Mikäli asiasta saadaan lisäinformaatiota ennen turnauksen alkua, ilmoitamme tiedot tässä artikkelissa.
Painonnoston aikataulu ja tulokset
Artikkelin lopetuksena esittelemme painonnoston aikataulun ja myös tulokset, kun ne ovat selvillä. Painonnoston aikataulu on todella helppoa seurattavaa, sillä lajiin ei liity alkusarjoja tai finaaleja, vaan jokainen painosarja käydään yhdessä päivässä. Joka päivä on kaksi sarjaa, poikkeuksina viimeiset kaksi päivää. 10.8 kilpaillaan kolmessa lajissa, kun taas viimeisenä painonnostopäivänä 11.8. kilpaillaan vaan yhdessä.
- 7.8 Keskiviikko
- Klo. 16:00 Miesten 61kg
- Klo. 20:30 Naisten 49kg
- 8.8 Torstai
- Klo. 16:00 Naisten 59kg
- Klo. 20:30 Miesten 73kg
- 9.8 Perjantai
- Klo. 16:00 Miesten 89kg
- Klo. 20:30 Naisten 71kg
- 10.8 Lauantai
- Klo. 12:30 Miesten 102kg
- Klo. 17:00 Naisten 81kg
- Klo. 21:30 Miesten +102kg
- 11.8 Sunnuntai
- Klo. 12:30 Naisten +81kg