Ratapyöräily on ollut olympialaji nykyaikaisten olympialaisten alusta alkaen, aina vuodesta 1896. Alun perin ratapyöräilyyn kuului viisi lajia, joista vain yksi – yksilösprintti—on säilyttänyt paikkansa tämän vuoden kisoihin Pariisiin 2024. Sprintin lisäksi ratapyöräilylajeihin kuuluu Keirin, Madison, Omnium, joukkuetakaa-ajo, sekä joukkuesprintti. Kaikki lajit ovat niin miehillä kuin naisilla Pariisin olympialaisissa.
Ratapyöräily sisältää taktisia elementtejä, toiset lajit enemmän toiset vähemmän. Pääpaino on kuitenkin atleettien hapenottokyvyllä ja jalkalihaksilla. Ratapyöräilyn ammattilaisten reisilihakset ovat jopa muihin huippu-urheilijoihin verrattuna aivan omaa luokkaansa.
Ratapyöräily olympialaisissa
Ratapyöräily olympialaisissa pitää sisällään kuusi erilaista lajia, jotka ovat kaikki lajivalikoimassa niin miehillä, kuin myös naisilla. Ratapyöräilyn lajit sisältävät kaikki samat lainalaisuudet, mutta etenkin taktiset elementit vaihtelevat todella paljon.
Ratapyöräily on säilyttänyt asemansa alkuperäisenä olympialajina aina alusta alkaen, mutta pyöräilyn lajit ovat vaihtuneet vuosien aikana paljon. Naisten ensimmäinen esiintyminen olympialaisten ratapyöräilyssä nähtiin vuonna 1988. Alun perin naiset kilpailivat vain sprintissä, mutta tänä päivänä lajit ovat samat, sukupuolesta riippumatta.
Kautta aikain ratapyöräilyn menestynein maa on Iso-Britannia 79 mitalilla, joista 33 kultaisia. Kokonaismitalitilastossa muita kärkimaita ovat Ranska, Italia, Australia, Saksa, USA ja Alankomaat. Suomella ei ole ratapyöräilyssä mitalia, eikä olympiaedustusta tänäkään vuonna. Iso-Britannia on yhä ratapyöräilyn mahtimaa, mutta etenkin Alankomaat tekevät kovaa nousua kärkipaikalle. Yleisesti lajin parhaat kilpailijat tulevat Euroopasta.
Ratapyöräilyn lajit
Ratapyöräilyssä nähdään Pariisin olympialaisissa yhteensä kuusi lajia, joissa miehet ja naiset kilpailevat omissa sarjoissaan. Osa ratapyöräilyn lajien nimistä – kuten sprintti – selittää itse itsensä, kuitenkin keirinin ja omniumin kaltaiset kummajaiset herättävät paljon kysymyksiä. Seuraavaksi käydään tiiviisti läpi jokainen ratapyöräilyn laji.
Keirin
Keirin nähtiin olympialaisissa ensikertaa vuonna 2000 Sydneyssä. Keirinissä ajetaan ensimmäiset viisi ja puoli kierrosta kirittäjän perässä. Alkuperäisessä muodossa kirittäjä oli moottoripyörä, mutta nykyisin kärkeä pitää toimitsija polkupyörällään. Kirittäjä kiihdyttää vauhtiaan pikkuhiljaa, eikä häntä saa ohittaa. Lopulta kirittäjän vauhti nousee noin 45 km/h, jonka jälkeen hän poistuu radalta ja ensimmäinen joka polkee täydet kahdeksan kierrosta voittaa.
Madison
Madison on parilaji, jossa kilpailijat polkevat rataa vuorotellen. Miesten kilpailun pituus on 50 kilometriä ja naisilla 30 kilometriä. Kilpailussa kerätään pisteitä, joita annetaan 10 kierroksen välein. Eniten pisteitä saa se pari, joka on kiertää kymmenen kierrosta nopeitten. Viimeisen 10 kierroksen pisteet annetaan tuplana. Jos kilpailija ohittaa viimeisen kisaajan kierroksella ja saa muun joukon kiinni, saa tästä lisäpisteitä. Kun kilpailijat vaihtavat vuoroaan, on heidän koskettava toisiaan. Kosketan on usein tönäisi tai vetäisy, jolla pyritään vauhdittamaan parin lähtöä.
Omnium
Omnium on neliosainen kilpailusarja, joka käydään yhden olympiapäivän aikana. Omniumissa testataan pyöräilijöiden kokonaisvaltaisia kykyjä ja etsitään paras joka-alueen pyöräilijä. Omniumin vaiheet ovat:
- Scratch race, joka on 10 km/7,5 km joukkolähtö, jossa ensimmäinen maalissa voittaa.
- Tempo Race, joka on yhtä pitkä kuin Scratch race, mutta lähtö on vauhdista.
- Elimination race, jossa joka kierroksen viimeinen kilpailija tippuu pois kisasta
- Points race, 25 km / 20 km, jossa kilpailijoita pisteytetään matkan varrella. Edellisten suoritusten menestyksestä saa etua.
Omniumin neljän lajin pisteet lasketaan lopulta yhteen ja eniten pisteitä kerännyt pyöräilijä voittaa.
Joukkuetakaa-ajo
Joukkuetakaa-ajossa miehillä neljän ja naisilla kolmen hengen joukkueet kisaavat joukkueittain toisiaan vastaan. Joukkueet lähtevät radan vastakkaisilta puolilta, miesten matka on 4 kilometriä, naisilla kolme. Kilpailun voittaa nopeampi joukkue, mutta jos vastustaja saa oman joukkueesi kiinni, päättyy kilpailu välittömästi siihen.
Sprintti
Sprintissä eli eräajossa periaate on hyvin yksinkertainen, kaksi kilpailijaa kisaa kumpi on ensimmäisenä maalissa. Sprintissä ei ole ajalla merkitystä, joten kilpailijat taktikoivat paljon ja usein välttävät vetäjän paikkaa. Kilpailu on 3 kierrosta ja viimeiseen kierrokseen on huomattavasti mukavampaa lähteä toisena, sillä silloin ilmanvastus on merkittävästi pienempi.
Joukkuesprintti
Vaikka nimi hämää, niin joukkuesprintti eroaa yksilösprintistä täysin. Joukkuesprintissä kolmehenkiset joukkueet lähtevät radan vastakkaisilta puolilta. Jokainen joukkueen jäsen vetää joukkuettaan yhden kierroksen ja poistuu sitten radalta. Täten ankkurit ajavat viimeisen kierroksen yksin toisiaan vastaan, nopeimmin maaliviivan ylittänyt ankkuri voittaa joukkueelleen kilpailun.
Ratapyöräilyssä edustetut maat
Ratapyöräilyssä on tänä vuonna yhteensä 35 edustettua maata. Kaikki maat eivät edusta jokaisessa lajikilpailussa, mutta jokainen alla olevassa listassa oleva maa löytyy ratapyöräilyn olympialaisista. Joissakin lajikilpailuissa on vain kahdeksan edustajaa, kun taas toisissa on jopa 30 eri olympiaurheilijaa. Pariisin olympialaisissa 2024 ratapyöräilyssä edustetut maat ovat: Australia, Alankomaat, Japani, Ranska, Iso-Britannia, Kiina, Saksa, Kanada, Trinidad ja Tobago, Puola, Israel, Suriname, Malesia, Liettua, Etelä-Afrikka, Kolumbia, Uusi-Seelanti, Thaimaa, Kazakstan, Tanska, Italia, Belgia, Portugali, Espanja, Tšekki, Itävalta, Yhdysvallat, Sveitsi, Meksiko, Indonesia, Egypti, Irlanti, Norja, Hongkong.
Ratapyöräilyn huippumaat ovat edustettuina lähes jokaisessa lajissa, kun taas heikommilla mailla on usein satunnaisia edustajia yksittäisissä lajeissa. Yksittäiset edustuspaikat avautuvat usein alueellisten karsintojen kautta, joissa ei välttämättä ole yhtäkään huippumaata mukana.
Ratapyöräilyn ennakkosuosikit
Yksittäisiä urheilijoita on vaikea lähteä analysoimaan ratapyöräilyn ennakkosuosikeista, sillä lajien eri muodot vaihtelevat paljon. Jokaista lajia on taas vaikea lähteä arvioimaan, sillä suoritukset lajien välillä voivat vaikuttaa kilpailijoiden suorituskykyyn kokonaisuudessaan. Ratapyöräilyn ennakkosuosikkeja onkin järkevämpää tutkia maittain, sillä maiden väliset tasoerot ovat selkeitä ja kokonaisvaltaisia.
Ratapyöräilyn ennakkosuosikkimaat Pariisin olympialaisissa 2024 ovat:
- Iso-Britannia, kansainvälisen rankingin 2., kahdeksan top 3:sta ja 5 voittoa Nations Cupissa
- Alankomaat, kansainvälisen rankingin 3., seitsemän top 3:sta ja 4 voittoa Nations Cupissa
- Australia, kansainvälisen rankingin 1., kuusi top 3:sta ja 2 voittoa Nations Cupissa
- Japani¸ ranking 4.
- Puola, ranking 5.
Mistä voi katsoa ratapyöräilyn olympialaisia
Ratapyöräilyn olympialaiset voi katsoa Ylen ja Warner Bros. Discoveryn lähetyksistä. Ylen lähetykset näkyvät televisiossa kanavilta Yle TV2 ja Yle FEM, sekä tietokoneelta ja mobiililaitteelta Yle Areenasta. Näiden lisäksi lähetyksiä kuulee Ylen radiosta.
Olympialaislähetysten pääpaino on kuitenkin WBD:llä, joka näyttää olympialaisista kaikki lajit suorina lähetyksinä. Ilmaiseksi voit katsoa osan näistä lähetyksistä TV-kanavilta TV5 ja Kutonen, sekä maksullisilta kanavilta Eurosport 1 ja 2. Mikäli haluat nähdä kaikki lajit suorina lähetyksinä, on suunnattava suoratoistopalvelu MAX:n pariin. MAX lähettää kaikki olympialajit suorina lähetyksinä.
Selostajat ja kommentaattorit
Ylen ja WBD:n selostajat ja kommentaattorit ovat vielä tässä kohtaa ratapyöräilyn kohdalta auki. Varmaa on se, että lähetykset pyörivät ja voidaan olettaa myös jonkun ne selostavan. Mikäli asiaan tulee tarkennuksia jommankumman osalta, ilmoitamme mahdolliset lisätiedot tässä artikkelissa.
Ratapyöräilyn aikataulu ja tulokset
- 5.8. maanantai
- 18:00 naisten joukkuesprintti, karsinta
- 18:27 miesten joukkuetakaa-ajo, karsinta
- 19:55 naisten joukkuesprintti, ensimmäinen kierros
- 20:09 miesten joukkuesprintti, karsinta
- 20:46 naisten joukkuesprintti, sijat 7-8
- 20:49 naisten joukkuesprintti, sijat 5-6
- 20:53 naisten joukkuesprintti, pronssiottelu
- 20:58 naisten joukkuesprintti, kultaottelu
- 6.8. tiistai
- 18:30 naisten joukkuetakaa-ajo, karsinta
- 19:59 miesten joukkuesprintti, ensimmäinen kierros
- 20:14 miesten joukkuetakaa-ajo, ensimmäinen kierros
- 20:55 miesten joukkuesprintti, sijat 7-8
- 20:58 miesten joukkuesprintti, sijat 5-6
- 21:02 miesten joukkuesprintti, pronssiottelu
- 21:07 miesten joukkuesprintti, kultaottelu
- 7.8. keskiviikko
- 13:45 miesten sprintti, karsinta
- 14:26 naisten keirin, ensimmäinen kierros
- 14:52 naisten joukkuetakaa-ajo, ensimmäinen kierros
- 15:30 miesten sprintti, 1/32 finaalit
- 16:10 naisten keirin, keräilyerät
- 16:30 miesten sprintti, 1/32 finaalit keräilyerät
- 18:30 miesten sprintti, 1/16 finaalit
- 19:04 miesten joukkuetakaa-ajo, sijat 7-8
- 19:10 miesten joukkuetakaa-ajo, sijat 5-6
- 19:25 miesten joukkuetakaa-ajo, pronssiottelu
- 19:33 miesten joukkuetakaa-ajo, kultaottelu
- 19:42 miesten sprintti, 1/16 finaalit keräilyerät
- 19:57 naisten joukkuetakaa-ajo, kultaottelu
- 20:38 miesten sprintti, 1/8 finaalit
- 21:14 miesten sprintti, 1/8 finaalit keräilyerät
- 8.8. torstai
- 18:00 miesten omniumi, pistekilpailu 1/4
- 18:18 naisten keirin, puolivälierät
- 18:38 miesten omniumi, tempoajo 2/4
- 19:01 miesten sprintti, puolivälierät – kilpailu 1
- 19:15 naisten keirin, välierät
- 19:25 miesten omniumi, pudotusajo 3/4
- 19:47 miesten sprintti, puolivälierät – kilpailu 2
- 20:01 naisten keirin, sijat 7-12
- 20:11 naisten keirin, kultaottelu
- 20:18 miesten sprintti, puolivälierät – ratkaiseva
- 20:27 miesten omniumi, pistekilpailu 4/4
- 21:04 miesten sprintti, sijat 5-8
- 9.8. perjantai
- 15:00 naisten sprintti, karsinta
- 15:41 miesten sprintti, välierät – kilpailu 1
- 15:48 naisten sprintti, 1/32 finaalit
- 16:29 miesten sprintti, välierät – kilpailu 2
- 16:38 naisten sprintti, 1/32 finaalit keräilyerät
- 16:52 miesten sprintti, välierät – ratkaiseva
- 19:00 miesten sprintti, finaalit – kilpailu 1
- 19:09 naisten madison, finaali
- 20:02 miesten sprintti, finaalit – kilpailu 2
- 20:10 naisten sprintti, 1/16 finaalit
- 20:38 miesten sprintti, finaalit – ratkaiseva
- 20:58 naisten sprintti, 1/16 finaalit keräilyerät
- 10.8. lauantai
- 18:00 naisten sprintti, 1/8 finaalit
- 18:19 miesten keirin, ensimmäinen kierros
- 18:50 naisten sprintti, 1/8 finaalit keräilyerät
- 18:59 miesten madison, finaali
- 20:07 naisten sprintti, puolivälierät – kilpailu 1
- 20:21 miesten keirin, keräilyerät
- 20:49 naisten sprintti, puolivälierät – kilpailu 2
- 21:14 naisten sprintti, puolivälierät – ratkaiseva
- 11.8. sunnuntai
- 12:00 naisten omniumi, pistekilpailu 1/4
- 12:22 naisten sprintti, välierät – kilpailu 1
- 12:29 miesten keirin, puolivälierät
- 12:50 naisten sprintti, välierät – kilpailu 2
- 12:57 naisten omniumi, tempoajo 2/4
- 13:18 naisten sprintti, välierät – ratkaiseva
- 13:25 naisten sprintti, sijat 5-8
- 13:29 miesten keirin, välierät
- 13:45 naisten sprintti, finaalit – kilpailu 1
- 13:53 naisten omniumi, pudotusajo 3/4
- 14:15 naisten sprintti, finaalit – kilpailu 2
- 14:23 miesten keirin, sijat 7-12
- 14:32 miesten keirin, kultaottelu
- 14:44 naisten sprintti, finaalit – ratkaiseva
- 14:56 naisten omniumi, pistekilpailu 4/4