Ratsastus Pariisin olympialaisissa 2024

Ratsastus on ollut osana olympialaisia vuodesta 1900 alkaen, mutta yhtäjaksoisesti vuodesta 1920. Lajin sisältämät vaiheet ja muodot ovat vaihdelleet vuosien saatossa, mutta nykyisen muotonsa laji saavutti vuonna 1928.

Pariisin olympialaisissa ratsastukseen kuuluu esteratsastus, kenttäratsastus, sekä kouluratsastus. Kaikista kolmesta lajista on niin yksilö- kuin joukkuekilpailu. Ratsastus vaatii ihmiseltä todella paljon koordinaatiokykyä, jalka- ja keskivartalon vahvuutta, sekä tasapainoa. Ennen kaikkea ratsastajan on kuitenkin osattava olla yhtä hevosensa kanssa.

Ratsastus olympialaissa

Ratsastus teki olympiadebyytin vuonna 1900 niin ikään Pariisissa, mutta vakiinnutti paikkansa olympialajina 1920 Belgiassa. Uudesta lajista ei ole missään nimessä kyse, vaan ratsastus eri muotoineen on yksi vanhimmista modernin olympialaisten lajeista.

Ratsastus on pääosin eurooppalaisten hallitsema laji, vuosina 1984 ja 2004 Yhdysvallat olivat kisojen paras maa, mutta kaikkina muina vuosina on jokin Euroopan valtio ollut paras ratsastusmaa olympialaisissa. Eniten mitaleita on Saksalla 56, saksalaisten johtavat myös kultamitalitilastoa 28 onnistumisella. Toiseksi eniten mitaleita on kuitenkin Yhdysvalloilla. Jenkit ovat tasainen suorittaja joka vuonna, mutta ei oikein koskaan ennakkosuosikki.

Ratsastuksen säännöt ja tavoitteet vaihtelevat todella paljon ratsastuksen sisäisten lajien välillä. Joissakin lajeissa kerätään pisteitä, kun toisessa kilpaillaan myös kelloa vastaan. Ratsastuksen nykyisistä lajeista kaikki ovat olleet osana yhtä pitkään, paitsi kouluratsastuksen joukkuekilpailu, joka lisättiin osaksi olympiaohjelmaa vuonna 1928 Amsterdamissa.

Ratsastuksen lajit

Ratsastus koostuu olympialaisissa kolmesta lajista, jotka ovat jaettu yksilö- ja joukkuekilpailuihin. Pariisin olympialaisissa nähdään jälleen tutut kolme lajia esteratsastus, kenttäratsastus, sekä kouluratsastus. Tässä kappaleessa käydään tiiviistä läpi, mitä kussakin lajissa tapahtuu.

Esteratsastus

Esteratsastus on kilpailulaji, jossa kilpailijat yhdessä hevosen kanssa ylittää radalla sijaitsevia esteitä mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Olympialaisissa kilpailut käydään sekä yksilö- että joukkuekilpailuina. Jokaisella esteellä on tietty korkeus ja leveys, ja esteiden lukumäärä vaihtelee radan pituuden mukaan. Ratsukko saa virhepisteitä jokaisesta pudotetusta tai kaadetusta esteestä sekä aikasakkoa ylittäessään ennalta määrätyn aikarajan.

Kilpailun voittaja on se ratsukko, joka suorittaa radan nopeimmin ja vähiten virhepistein. Joukkuekilpailussa jokaisen maan kolme parasta ratsastajaa suorittavat radan, ja joukkueen lopullinen pistemäärä muodostuu näiden yhdistelmästä. Esteratsastuksen olympialaisissa ratkaisevaa on ratsastajan ja hevosen välinen yhteistyö sekä kyky suorittaa vaativia esteitä tehokkaasti ja tarkasti.

Kenttäratsastus

Kenttäratsastus on monipuolinen olympialaji, joka koostuu kolmesta osasta: kouluratsastuksesta, maastoesteistä ja esteratsastuksesta. Ratsukko suorittaa nämä osa-alueet kolmen päivän aikana, ja voittaja määräytyy vähiten rangaistuspisteitä keräävänä. Pisteytys perustuu kunkin osa-alueen suoritukseen, jossa arvioidaan ratsastajan ja hevosen yhteistyötä, teknistä osaamista ja nopeutta.

Kenttäratsastus vaatii ratsastajalta ja hevoselta monipuolista taitoa ja sopeutumiskykyä erilaisiin haasteisiin ja ympäristöihin. Kenttäratsastus on lajeista kaikkein monipuolisin ja mittaa ratsukon yleistä taitoa ja kykyjä joka osa-alueella.

Kouluratsastus

Kouluratsastus on ratsastuksen osa-alue, jossa ratsukko suorittaa tarkasti määritellyn kouluradan, jossa erilaiset liikkeet ja temput ovat tarkoin säädeltyjä. Ratsukon yhteistyö, hevosen tottelevaisuus ja ratsastajan taito ovat keskeisiä menestystekijöitä. Tuomarit arvioivat suoritusta perusteellisesti, antaen pisteitä muun muassa liikkeiden suorituksen tarkkuudesta, hevosen asenteesta ja ratsastajan istunnasta.

Rangaistuspisteitä annetaan virheistä, kuten tahattomista askellajeista tai epätasaisuuksista. Kilpailun voittaa ratsukko, joka saa vähiten rangaistuspisteitä ja joka suorittaa radan teknisesti täydellisesti. Kouluratsastus on lajeista teknisin, sillä jokaista askelta arvioidaan. Kouluratsastuksen pisteytys on hyvin tarkkaa, niin hevosen kuin urheilijan osalta.

Edustetut maat ratsastuksen olympialaisissa

Ratsastuksessa edustajia on useista maista, joista yksi on Suomi. Edustajia on valittu eri lajeihin, eikä jokainen ratsukko kilpaile jokaisessa lajissa. Suomen edustuspaikat ovat koulujoukkueessa ja kenttäratsastuksen yksilökilpailussa. Suomen edustajat ovat Veera Manninen ja Sanna Siltakorpi. Manninen on voittanut useita Suomen ja pohjoismaiden mestaruuksia. 24-vuotias Manninen oli 2021 EM-kisojen seitsemäs. Myös Siltakorvelta löytyy palkintokaapista niin SM-, kuin PM-kultamitali.

Muut ratsastuksessa edustetut maat ovat: Argentiina, Australia, Itävalta, Belgia, Brasilia, Kanada, Chile, Kiina, Kolumbia, Tšekin tasavalta, Tanska, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, Egypti, Suomi, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Kreikka, Unkari, Intia, Irlanti, Israel, Italia, Japani, Latvia, Liettua, Luxemburg, Meksiko, Moldova, Marokko, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Palestiina, Puola, Portugali, Saudi-Arabia, Singapore, Etelä-Afrikka, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Syyria, Thaimaa, Arabiemiirikunnat, Yhdysvallat, Venezuela.

Edustusta löytyy monesta maasta ympäri maailman ja edustajien määrä vaihtelee lajien välillä. Suomen edustajat ovat yksilöinä kenttäratsastuksessa ja joukkueena kouluratsastuksessa. Lisää Mannisen ja Siltakorven aikatauluista artikkelin lopussa olevassa aikataulussa.

Ratsastuksen ennakkosuosikit

Ratsastuksen ennakkosuosikkeja ei ole helppo nostaa esille, sillä laji pitää sisällään monta eri suoritetta ja kilpailua, jossa vaaditaan erilaisia taitoja. Asiaa onkin helpompi tarkastella kokonaisuutena ja tutkia maita, jotka ovat kokonaismitalitilastoissa ennakkosuosikin paikoilla.

Ratsastuksen ehdoton suosikki maa on tänäkin vuonna Saksa. Yhden maailman parhaan ratsastusurheilijan – Isabell Werthin – johdolla kisoihin lähtevä Saksa on ollut viimevuosina yksi hallitsevista ratsastusmaista. Werth on ensimmäinen olympiakilpailija ratsastuksessa, joka on voittanut peräti seitsemän kultamitalia.

Iso-Britannia on ratsastuksessa myös vahva suosikki, Charlotte Dujardin on brittien joukkueen tunnetuin kilpailija ja aivan syystäkin. Dujardin on onnistunut olympialaisissa voittamaan kolme kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia. Myös Yhdysvallat ja Tanska tulevat olemaan vahvoilla, etenkin joukkuekilpailussa.

Mistä voi katsoa ratsastuksen olympialaisia

Ratsastuksen olympialaiset näkyvät muiden lajien tavoin Ylen ja Warner Bros. Discoveryn toimesta. Yle saa näyttää vain kolmea lajia samanaikaisesti, mutta myös ratsastusta saatetaan nähdä yleisradion toimesta. Ylen lähetykset näkyvät Yle TV2:lla, Yle FEM:llä, Yle Areenassa ja ovat kuultavissa myös radiossa. WBD:n lähetykset näkyvät ilmaiskanavilla Kutonen ja TV5, sekä maksukanavilla Eurosport 1 ja 2. Mikäli et halua jäädä mistään paitsi, paras vaihtoehto on MAX-suoratoistopalvelu, josta voi katsoa kaikki lajit suorina lähetyksinä läpi olympialaisten.

Selostajat ja kommentaattorit

Yle on nimittänyt olympialaisten selostaja ja kommentaattori -tiimiin osan lajikohtaisista jäsenistä ja ratsastus on yksi niistä. Marko Björs on listattu Ylen tiedotteen mukaan kouluratsastuksen selostajaksi. Björs on itsekin entinen kouluratsastaja ja nykyisin suomen kouluratsastusmaajoukkueen päävalmentaja.

WBD ei ole nimittänyt yksittäistä selostajaa ratsastukseen liittyen. Mikäli Yle lisää tietoa tai WBD ilmoittaa ratsastuksen selostajasta, päivitämme tiedot tähän artikkeliin.

Aikataulu ja tulokset

Alla olevasta listasta löytyy kaikki olympialaisten ratsastuksen aikataulut ja kilpailun edetessä myös tulokset. Lajit joissa on suomalaisia osanottajia, ovat tummennettu.

  • 27. heinäkuuta, lauantai
    • Kenttäratsastuksen joukkuekouluratsastus
    • Kenttäratsastuksen yksilökouluratsastus
  • 28. heinäkuuta, sunnuntai
    • Kenttäratsastuksen joukkuekrossi
    • Kenttäratsastuksen yksilökrossi
  • 29. heinäkuuta, maanantai
    • Kenttäratsastuksen yksilöhypyn karsinta
    • Kenttäratsastuksen joukkuehypyn loppukilpailu
      • Kultaa Iso-Britannia, Hopeaa Ranska, Pronssia Japani
    • Kenttäratsastuksen yksilöhypyn loppukilpailu
      • Kultaa Saksa, Hopeaa Australia, Pronssia Iso-Britannia
  • 30. heinäkuuta, tiistai
    • Kouluratsastuksen joukkue Grand Prix, päivä 1
    • Kouluratsastuksen yksilö Grand Prix, päivä 1
  • 31. heinäkuuta, keskiviikko
    • Kouluratsastuksen joukkue Grand Prix, päivä 2
    • Kouluratsastuksen yksilö Grand Prix, päivä 2
  • 1. elokuuta, torstai
    • Este- ja kouluratsastuksen joukkuekilpailun karsinta
  • 2. elokuuta, perjantai
    • Este- ja kouluratsastuksen joukkuekilpailun loppukilpailu
      • Kultaa Iso-Britannia, hopeaa USA, pronssia Ranska
  • 3. elokuuta, lauantai
    • Kouluratsastuksen joukkue Grand Prix Special
      • Kultaa Saksa, hopeaa Tanska, pronssia Iso-Britannia
  • 4. elokuuta, sunnuntai
    • Kouluratsastuksen yksilö Grand Prix Freestyle
      • Kultaa Bredow-Werndl, hopeaa Werth, pronssia Fry
  • 5. elokuuta, maanantai
    • Este- ja kouluratsastuksen yksilökilpailun karsinta          
  • 6. elokuuta, tiistai
    • Este- ja kouluratsastuksen yksilökilpailun loppukilpailu
      • Kultaa Kukuk, hopeaa Guerdat, pronssia Van Der Vleuten

Kun kilpailu etenee ja tiedämme tuloksista, päivitämme olympiamitalisteja tähän artikkeliin.

Nappaa 50 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta!

100€ Non sticky casinobonus ja 50 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta