Telinevoimistelu nähdään tuttuun tapaan myös Pariisin Olympialaisissa 2024. Telinevoimistelu on ollut ensimmäisen kerran osana olympialaisia vuonna 1896 Ateenassa. Siitä lähtien tämä taiteen ja urheilun yhdistävä laji on ollut jokaisissa olympialaisissa mukana. Naiset tekivät telinevoimistelussa ensiesiintymisen vuonna 1908 näytösmuodossa ja kilpailusarjat naisille tulivat mukaan joukkuemuodossa 1928 ja yksilösarjoissa vuonna 1948.
Telinevoimistelu on yläkäsite, jonka alapuolelle kuuluu useampi lajeja eri telineillä, sekä joukkuekilpailut. Miesten lajeja ovat joukkuekilpailu, moniottelu, permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja Rekki. Naisten lajeina ovat puolestaan joukkuekilpailu, moniottelu, hyppy, eritasonojapuut, puomi ja permanto. Telinevoimisteluun kuuluu myös rytminen voimistelu, sekä trampoliini.
Telivoimistelu olympialaisissa
Kuten sanottua, telinevoimistelu on ollut olympialaisissa todella pitkään, jo kolmella vuosisadalla. Olympialaisissa kilpailtavat telinevoimistelulajit ovat vaihdelleet vuosien saatossa, mutta ydin on pysynyt lähes muuttumattomana. Viimeisin lajinpoisto on tapahtunut 1932, kun köysikiipeily, intialaiset keilat ja volttisarja saivat lähteä pois olympiaohjelmasta.
Telivoimistelun formaatti on muuttunut vuosien kuluessa. Alun perin koko turnauksen pisteytys tehtiin yksittäisten suoritusten perusteella, kunnes finaalit esiteltiin. Telinefinaalit tulivat käyttöön 1960, henkilökohtaisten moniotteluiden finaalit 1972 ja joukkuekilpailun finaali vuonna 2000.
Alla lyhyt kertaus lajeista:
- Permanto
Permanto on 144 neliömetrin kokoinen alue, jolla kilpailijat esittävät akrobaattisuuttaan, notkeuttaan ja liikkeiden rytmittämistä. Permantosuoritus kestää maksimissaan 70 sekuntia, ylimenneestä ajasta seuraa pistevähennyksiä. Permantosuorituksessa pitää hyödyntää koko tilaa taitavasti.
- Hevonen
Hevonen on 160 cm pitkä puominkaltainen teline, joka on 105 sentin korkeudessa. Hevosen selässä on kaksi kaarevalla kahvalla, joita kilpailija hyödyntää esityksessään. Permannon lailla myös hevosta on käytettävä monipuolisesti, jotta voi kilpailla maksimituloksesta.
- Renkaat
Renkaat roikkuvat narujen varassa katosta 2,55 metrin korkeudella 50 senttimetrin päässä toisistaan. Rengasosuudessa mitataan kilpailija hartia- ja ylävartalovoimia, kun hän esittää niin dynaamisia, kuin myös staattisia liikkeitä läpi sarjan.
- Hyppy
Hypyssä kilpailijat keräävät vauhtia ja hyppäävät käyttäen ponnahduslautaa ja hyppytelinettä. Eri tasoisilla hypyillä on eri hyppykertoimet, jotka nousevat vaikeusasteen mukaan. Hyppyjä suoritetaan kaksi kappaletta ja suoritukset pitää olla erilaisia.
- Nojapuut
Nojapuut ovat 3,5 metrin mittaiset vaakatasossa olevat tangot, jotka ovat 1,75 metrin korkeudessa. Kilpailijat esittävät nojapuilla erilaisia heilahduksia ja pyörähdyksiä, jotka usein päättyvät käsilläseisontaan.
- Rekki
Rekki on monelle tuttu teräksinen tanko, jonka ympärillä kilpailijat heilahtelevat ja tekevät näyttäviä voltteja ja kieppejä. Rekillä kilpailijat hyödyntävät monenlaisia otteita ja rytmittävät liikesarjoja upeasti.
- Eritasonojapuut
Eritasonojapuut ovat nimensä mukaisesti eritasolla olevat nojapuut, joita hyödyntäen kilpailijat tekevät upeita liikesarjoja, voltteja ja heilahduksia. Eritasonojapuut ovat olympiatasolla vain naisille oleva sarja. Eritasonojapuilla on tärkeää, ettei rytmi katkea, vaan liikesarjat pysyvät rytmikkäänä.
Telinevoimistelussa edustetut maat ja kilpailijat
Telivoimistelussa nähdään kilpailijoita lukuisista maista jälleen kerran. Suomella ei ole edustajia telinevoimistelussa Pariisin olympialaisissa 2024. Kilpailijoita nähdään yhteensä 192, joista puolet ovat miehiä ja puolet naisia. Kaikki joukkueet eivät ole vielä ilmoittaneet joukkuekilpailun jäseniä, joten yksittäisiä urheilijoita on tässä kohtaa mahdoton luetella.
Miesten joukkuekilpailun maat:
- Kanada
- Kiina
- Saksa
- Iso-Britannia
- Italia
- Japani
- Alankomaat
- Espanja
- Sveitsi
- Turkki
- Ukraina
- Yhdysvallat
Miesten yksilösarjoissa edustetut maat:
- Armenia
- Belgia
- Brasilia
- Bulgaria
- Taipei
- Kolumbia
- Kroatia
- Kypros
- Dominikaaninen Tasavalta
- Egypti
- Ranska
- Kreikka
- Hong Kong
- Unkari
- Iran
- Irlanti
- Israel
- Jordania
- Kazakstan
- Liettua
- Filippiinit
- Romania
- Etelä-Korea
- Uzbekistan
Naisten joukkuekilpailun maat:
- Australia
- Brasilia
- Kanada
- Kiina
- Ranska
- Iso-Britannia
- Italia
- Japani
- Alankomaat
- Romania
- Etelä-Korea
- Yhdysvallat
Naisten yksilösarjoissa edustetut maat:
- Algeria
- Itävalta
- Belgia
- Bulgaria
- Taipei
- Kolumbia
- Tšekki
- Egypti
- Saksa
- Unkari
- Indonesia
- Israel
- Meksiko
- Uusi Seelanti
- Pohjois-Korea
- Panama
- Filippiinit
- Portugali
- Slovenia
- Etelä-Afrikka
- Espanja
- Sveitsi
- Ukraina
Telinevoimistelun ennakkosuosikit
Telinevoimistelu on yksi lajeista, joissa yllätyksiä tapahtuu. Pariisin olympialaisiin 2024 ei ole selkeää ennakkosuosikkia missään sarjassa ja se jos joku tekee seuraamisesta entistäkin mielenkiintoisempaa. Viime vuosina kilpailua ovat dominoineet pitkälti Yhdysvallat, Kiina, Japani, sekä Venäjä ja venäläiset urheilijat (ROC).
Totta kai katsojille täytyy silti nostaa mielenkiintoisia kilpailijoita, joita seurata kilpailun edetessä. Kaylia Nemour on naisten yksilökisassa varmasti yksi ennakkosuosikeista. Tämä 17-vuotias Algeriaa edustava supertalentti on esiintynyt edukseen World Cupissa ja niittänyt menestystä viime vuosina. 24-vuotias Nina Derwael on belgialainen erittäin meritoitunut telinevoimistelija, jota voidaan pitää vahvana haastajana Nemourille. Derwaelilta löytyy palkintokaapista useita MM- ja EM-kultamitaleja, mutta myös 2020 olympiakultaa eritasonojapuista.
Miehistä erittäin mielenkiintoinen nosto on veljeskaksikko Artur ja Vahagn Davtyan. Veljeksistä nuorempi Artur on 31-vuotias EM- ja MM-voittaja, sekä olympiamitalisti. Vahagn on puolestaan 35-vuotias ja myös hän on niittänyt mainetta kun palkintoja on muun muassa EM-hopeamitalit vuosilta 2016 ja 2023. Tämä armenialaiskaksikko on erittäin mielenkiintoista seurattavaa etenkin puomilla, hevosilla ja renkaissa.
Telinevoimistelun alle kuuluu niin paljon yksittäisiä lajeja, jotta jokaista ennakkosuosikkia on mahdoton nostaa esille. Telinevoimistelun pisteytys on armotonta ja pienet virheetkin voivat tiputtaa entiset mestarit täysin pois mitalitaisteluista.
Mistä voi katsoa telinevoimistelun olympialaisia
Telinevoimistelun olympialaisia voi seurata sekä Ylen että Discoveryn kanavilla. Ei ole vielä varmistettu, mitkä kanavat näyttävät telinevoimistelua, mutta yleensä olympialaisia esitetään Yle TV2:lla, Yle FEM:llä, Kutosella (Discovery) ja TV5:llä (Discovery). Eurosport 1 ja 2 näyttävät myös osan olympialaisista maksullisina lähetyksinä. Koska Yle voi lähettää vain kolmea tapahtumaa kerrallaan, monet kilpailut tulevat näkymään pääasiassa Discoveryn TV5:llä sekä heidän suoratoistopalveluissaan Discovery+ ja MAX, sekä Eurosportin kanavilla.
Televisiossa nähtävissä lajeissa keskitytään usein palloilulajeihin, yleisurheiluun ja suomalaisten suorituksiin. Telivoimistelun ruutuaikaa ilmaiskanavilta on vaikea arvioida, joten Discoveryn palvelut voivat olla parempi valinta, jos ei halua jäädä mistään paitsi.
Selostajat ja kommentaattorit
Yle on ilmoittanut muutamia selostajia ja kommentaattoreita, mutta tieto on tässä kohtaa vajallista. Varmuutta juuri telinveoimistelun selostajista ja kommentaattoreista ei ole, eikä asiaa ole helppo spekuloida.
Myöskään Discovery ei ole antanut tietoa erityisesti telinevoimistelun selostajista. Jos Yle tai Discovery ilmoittaa tai tarkentaa selostajista tai kommentaattoreista telinevoimisteluun liittyen, päivitämme tiedot välittömästi tänne!
Telinevoimistelun olympialaiset 2024 aikataulu ja tulokset
Kun telinevoimistelun olympialaiset 2024 saadaan Pariisissa kunnolla käyntiin, tulee tälle sivulle päivittymään reaaliaikainen seuranta tuloksista ja miten kilpailu etenee. Tässä kohtaa tarjoamme alla olevan aikataulun telivoimistelun olympialaisiin 2024.
- Lauantai 27.7
- Klo. 11:00 Miesten karsintasarja alkaa
- Sunnuntai 28.7.
- Klo. 9:30 Naisten karsintasarja alkaa
- Maanantai 29.7.
- Klo 17:30 Miesten joukkuefinaali
- Tiistai 30.7.
- Klo 18:15 Naisten joukkuefinaali
- Keskiviikko 31.7
- Klo. 17:30 Miesten moniottelufinaali
- Torstai 1.8.
- Klo. 18:15 Naisten moniottelufinaali
- Lauantai 3.8.
- Klo 15:30 Miesten permantofinaali
- Klo 16:20 Naisten hyppyfinaali
- Klo 17:10 Miesten hevosfinaali
- Sunnuntai 4.8.
- Klo 15:00 Miesten rengasfinaali
- Klo 15:40 Naisten eritasonojapuufinaali
- Klo 16:25 Miesten hyppyfinaali
- Maanantai 5.8
- Klo 11:45 Miesten nojapuufinaali
- Klo 12:36 Naisten puomifinaali
- Klo 13:31 Miesten rekkifinaali
- Klo 14:20 Naisten permantofinaali