Uimahyppääminen nähtiin ensimmäistä kertaa olympialaisissa 1904 St. Louisissa, ja laji on yhä mukana Pariisin olympialaisissa 2024. Uimahypyissä tarkoituksena on tehdä näyttäviä voltteja ja kierteitä, joko korkealta tasolta kymmenestä metristä, tai 3 metrin korkeudesta ponnahduslaudalta.
Uimahypyt eivät vaadi urheilijoilta erityistä kestävyyttä, mutta teknisyys, liikkuvuus ja räjähtävyys ovat aivan ensiluokkaista. Uimahypyt ovat yksi olympialaisten teknisimmistä lajeista, yhdessä voimistelulajien kanssa. Uimahyppyjen osuudet ovat vaihtuneet vuosien varrella, mutta tänä vuonna luvassa on miesten ja naisten 3 metrin ponnahduslauta ja 10 metrin tasohyppy, samat lajit ovat myös parilajeina eli tapahtumia on yhteensä kahdeksan.
Uimahypyt olympialaisissa
Uimahypyt ovat yksi ensimmäisistä olympialajeista, lajin tehtyään ensiesiintymisen vuonna 1904. Sota-ajan lisäksi laji on puuttunut olympiaohjelmasta vain 1916, mutta muutoin uimahypyt ovat aina olleet osana. Vuodesta 1928 uimahypyt pitivät sisällään neljä lajia, aina vuoteen 1996. Vuonna 2000 lajiin lisättiin synkronoidut pariosuudet, joissa molempien kilpailijoiden on tarkoitus suorittaa hyppysuoritus täysin samanaikaisesti.
Uimahypyissä lajin alkuvaiheissa Yhdysvallat dominoivat lajia Ruotsin ja Saksan kanssa. Vuosien 1920 ja 1968 välillä USA oli jokaisten olympialaisten paras maa uimahypyissä, kunnes vuonna 1972 Italia haastoi jo hiukan. Täyskäännös alkoi kuitenkin vuonna 1980, kun Kiina oli olympialaisten paras uimahypyissä. USA onnistui voittamaan vielä 1984, mutta tämän jälkeen on Kiina ollut uimahyppyjen valtias jokaisena olympiavuotena.
Kun vuonna 2000 Sydneyssä lajiin lisättiin synkronoitu osuus, kasvoi Kiinan tasoero muihin maihin entisestään. Tarkkaa yhteispeliä ja suunnittelua vaativa osuus on onnistunut Kiinan joukkueelta vuodesta toiseen. Huolimatta nykyisestä dominanssijaksosta, on Yhdysvallat yhä selkeästi mitalitaulukon kärjessä.
Läpi olympiakisojen on USA on kerännyt itselleen yhteensä 141 mitalia, joista 49 kultaista, sekä 46 hopeista ja pronssia. Kiinan luvut ovat puolestaan 81 mitalia, joista peräti 47 kultaista, 24 hopeaa ja 10 pronssista. Tämä kertoo todella paljon siitä, että alkuaikoina Kiina ei pärjännyt ollenkaan, mutta heti ensimmäisen menestysvuoden jälkeen yli puolet mitaleista ovat olleet kultaisia. Kolmantena mitalisarakkeessa on Saksa, vain 21 mitalilla. Laji on selvästi kahden suurvallan välinen kilpailu, jota tällä hetkellä Kiina hallitsee.
Uimahypyssä edustetut maat
Uimahypyssä on Pariisin olympialaisissa yhteensä 23 maata, kaikista asutetuista maanosista. Huolimatta kahden maan selvästä dominanssista, on laji kilpailtu ympäri maailman. Tänä vuonna uimahypyssä edustetut maat ovat: Australia, Brasilia, Kanada, Kiina, Kolumbia, Egypti, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Italia, Japani, Malesia, Meksiko, Alankomaat, Pohjois-Korea, Puola, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Espanja, Ruotsi, Ukraina, Yhdysvallat, Uzbekistan
Uimahyppyjen edustajat jakautuvat niin miesten kuin naisten sarjoihin, sekä soolo- ja synkronoituihin hyppyihin. Jokaisessa parilajissa on edustajia kahdeksasta maasta, joten yhteensä heitä on kuusitoista molemmissa sarjoissa. Yksilölajeissa on yhteensä 40 edustuspaikkaa miehillä ja naisilla, urheilijoita on kuitenkin vähemmän, sillä jotkut edustavat useampaa lajia.
Kaikkiin parilajeihin on karsintasysteemi ollut sama. Ranska on valittu jokaiseen lajiin isäntämaaroolinsa kautta, kolme paria 2023 maailmanmestaruuskilpailusta ja loput neljä vuoden 2024 MM-kilpailusta. Soololajeissa edustuspaikat jaettiin niin, että 12 pääsi 2023 MM-kisan kautta, yksi Afrikan ja yksi Oseanian karsintojen kautta ja loput neljä vuoden 2024 MM-kilpailun kautta.
Uimahypyn ennakkosuosikit
Uimahypyn ennakkosuosikit ovat todella selkeät, kärkipaikoista taistelevat Kiinan edustajat. Soolohypyissä myös muille mitaleille on parhaat suosikit on saumaa muillakin, mutta synkronoidussa tulee väkisinkin muitakin maita mitaleilla. Alla olevassa listauksessa ovat suurimmat ennakkosuosikit lajeittain. Listauksessa on myös kilpailijoiden saavutuksia kyseisestä lajista.
Miesten 3 metrin ponnahduslauta:
- Long Daoyi, Kiina, MM-pronssi
- Wang Zongyuan, Kiina, MM-kulta
- Osmar Olveira, Meksiko, MM-kulta ja -hopea
Miesten 10 metrin kerroshypyt:
- Cassiel Rousseaou, Australia, MM-kulta
- Lian Junjie, Kiina, kolme MM-kultaa, MM-hopea
- Yang Hao, Kiina, useita MM- ja olympiamitaleita, ei voittoja
Naisten 3 metrin ponnahduslauta:
- Chen Yiwen, Kiina, kaksi MM-kultaa, MM-hopea
- Chang Yani, Kiina, MM-kulta, -hopea ja pronssi
- Pamela Ware, Kanada, kaksi MM-pronssia
Naisten 10 metrin kerroshypyt:
- Chen Yuxi¸ Kiina, useita MM-kultamitaleja, olympiahopea
- Quan Hongchan, Kiina, MM-kulta, kaksi MM-hopeaa, olympiakulta
- Caeli McKay, Kanada, MM-pronssi
Miesten synkronoitu 3 metrin ponnahduslauta:
- Long Daoyi ja Wang Yongyuan, Kiina, MM-kulta, Yongyuan olympiakulta
- Tyler Downs ja Greg Duncan, USA, MM-pronssi
Miesten synkronoitu 10 metrin tasohypyt:
- Lian Junjie ja Yang Hao, Kiina, MM-kulta
- Kirill Boliukh ja Oleksiy Sereda, Ukraina,
Naisten synkronoitu 3 metrin ponnahduslauta:
- Chang Yani ja Chen Yiwen, Kiina, MM-kulta
- Yasmin Harper ja Scarlett Jensen, Iso-Britannia, MM-hopea
Naisten synkronoitu 10 metrin tasohypyt:
- Chen Yuxi ja Quan Hongchan, Kiina, MM-kulta, olympiakulta
- Delaney Schnell ja Jessica Parrato, Yhdysvallat, MM-hopea, olympiahopea
Ennakkosuosikkilistauksesta käy selväksi, mikä on lajin kärkimaa. Kiinaa haastetaan tänä vuonna kuitenkin poikkeuksellisen monesta maasta ja USA tekee hidasta laskua pois kärkimaista.
Mistä voi katsoa uimahypyn olympialaisia
Kaikki uintilajit näkyvät yksinoikeudella Warner Bros. Discoveryn lähetyksissä. Voidaan hyvin olettaa, että myös uimahypyt kuuluvat uintilajeihin ja näin ollen Yle ei saa näyttää lajia ollenkaan. Uimahyppyjen ilmaiset TV-lähetykset näkyvät kanavilla Kutonen ja TV5, mutta myös maksukanavilla Eurosport 1 ja 2. Mikäli kaikki lajit haluaa nähdä kokonaisuudessaan suorina lähetyksinä, paras vaihtoehto on suoratoistopalvelu MAX, joka näyttää kaikki lajit suorana.
Selostajat ja kommentaattorit
Selostajista ja kommentaattoreista ei ole vielä tässä kohtaa varmaa käsitystä, mikäli asiasta tulee lisätietoa, ilmoitamme tiedot tässä artikkelissa. Olympialaisten alkuun on vielä aikaa ja WBD voi hyvinkin tarkentaa vielä vajavaista selostus- ja studioarsenaaliaan.
Uimahyppyjen aikataulu ja tulokset
Uimahyppyjen aikataulu koostuu finaaleista ja alkueristä. Synkronoidut ohjelmat alkavat suoraan finaalivaiheesta, mutta soolohypyissä nähdään alkusarjat. Alla olevasta listauksesta näkee uimahyppyjen aikataulun kokonaisuudessaan.
- 27.7. lauantai
- Naisten synkronoidun 3 metrin ponnahduslaudan finaali
- Kultaa Kiina, Hopeaa USA, Pronssia Iso-Britannia
- 29.7. maanantai
- Miesten synkronoidun 10 metrin kerroshypyn finaali
- Kultaa Kiina, Hopeaa Iso-Britannia, Pronssia Kanada
- Miesten synkronoidun 10 metrin kerroshypyn finaali
- 31.7. keskiviikko
- Naisten synkronoidun 10 metrin kerroshypyn finaali
- Kultaa Kiina, Hopeaa Pohjois-Korea, Pronssia Iso-Britannia
- Naisten synkronoidun 10 metrin kerroshypyn finaali
- 2.8. perjantai
- Miesten synkronoidun 3 metrin ponnahduslaudan finaali
- Kultaa Kiina, Hopeaa Meksiko, Pronssia Iso-Britannia
- 6.8. tiistai
- Miesten 3 metrin ponnahduslaudan karsinta
- Naisten 10 metrin kerroshypyn finaali
- Kultaa Hongchan Quan, hopeaa Yuxi Chen, pronssia Rae Kim Mi
- 7.8. keskiviikko
- Miesten 3 metrin ponnahduslaudan välierä
- Naisten 3 metrin ponnahduslaudan karsinta
- 8.8. torstai
- Naisten 3 metrin ponnahduslaudan välierä
- Miesten 3 metrin ponnahduslaudan finaali
- 9.8. perjantai
- Miesten 10 metrin kerroshypyn karsinta
- Naisten 3 metrin ponnahduslaudan finaali
- Kultaa Siyi Xie, hopeaa Zongyuan Wang, pronssia Osmar Olvera Ibarra
- 10.8. lauantai
- Miesten 10 metrin kerroshypyn välierä
- Miesten 10 metrin kerroshypyn finaali
Kun lajien tulokset ja mitalistit ovat selvillä, kerromme niistä tässä artikkelissa välittömästi.