Pariisin Olympialaiset 2024

Pariisin olympialaiset järjestetään vuonna 2024, ja tältä sivulta löydät kaikki tiedot ja uutiset tulevia kesäolympialaisia ajatellen. Katso Olympialaiset 2024 ohjelma, televisiointi, aikataulu ja lajit helposti meiltä!

Kesäolympialaiset 2024

Olympialaiset 2024 järjestetään Ranskassa, Pariisissa. Ranskalla on jo huomattavasti kokemusta olympiakisojen järjestämistä, sillä Ranskan olympiauralta löytyy 2024 kisojen lisäksi myös 1900 ja 1924 kesä olympialaiset ja 1924, 1968 sekä 1992 talviolympialaiset.

Vuoden 2024 olympialaisten hakuprosessissa keskenään taistelivat Yhdysvallat sekä Ranska. Yhdysvallat olisivat halunneet järjestää tulevat kesäolympialaiset Los Angelesissa, mutta Ranska nappasi olympiaisännän pestin jenkkien nenän edestä kokemuksella. Pariisin olympialaiset 2024 järjestetään aikavälille 26.7.-11.8.2022 ja kisojen näyttämönä toimii upea verorahoilla rakennettu Stade de France. Vaikka Ranska kuten Suomikaan ei ole verovapaa maa niin toimivat verovapaat kasinot molemmissa maissa, sillä Euroopan unionin sisällä rahapelit ovat aina verovapaita. Harmittavasti ei kuitenkaan olympialaisten voittorahat kilpailijoille.

Televisiointi tulevissa kesäolympialaisissa järjestyy tuttuun tapaan Discoveryn ja Ylen yhteistyöllä eli televisiossa Ylen kanavat sekä TV5 näyttävät urheilua olympialaisista, ja loput voikin katsoa kätevästi Discovery+ -palvelussa.

Pariisin olympialaiset 2024 ovat historialliset sukupuolten tasa-arvon osalta

Pariisin olympiakisat ovat todellakin historialliset, sillä tasa-arvo on läsnä vahvemmin kuin koskaan! Vuonna 2021 järjestetyissä Tokion olympialaisissa naisten osuus kilpailijoista oli 48.8%, mutta Pariisissa jako menee aivan tasan 50/50. Uutena lajina otteluohjelmassa nähdään tanssiurheilu, sillä breaking hyväksyttiin järjestäjien toimesta mukaan.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on ollut jo vuosikausia keskustelun aiheena, ja myös olympialaisissa on parempaan suuntaan menty. Pariisissa lyötiin se kunnari, kun 50% kilpailijoista on naisia ja toinen puolikas on miehiä. Riossa vastaavat lukemat oli naisten osalta 45,6.

Pariisissa nähdään kokonaisuudessaan 10 500 urheilijaa, kun taas menneissä kesäolympialaisissa lukema oli reilut 11 000. Kilpailumuotojakin on vähemmän kuin Tokion kisoissa, mutta sekajoukkuekilpailujen määrä kasvaa jälleen kerran – Pariisissa 22.

Pariisin Olympialaiset 2024 ohjelma

Pariisin Olympialaisissa uutena lajina nähdään tanssiurheilu Breikingin parissa, ja tämän lisäksi tasa-arvo kukoistaa kilpailijoiden parissa. Erityistä huomiota voidaan kiinnittää siihen, että kaikista 32:sta urheilumuodosta jopa 28 totetuu sukupuolitasa-arvon määritelmän mukaan.

Mitaleja Pariisissa jaetaan 329:ssä kilpailumuodossa, kun taas Tokiossa näitä oli 339. Sukupuolet yhdistäviä kilpailumuotoja on jopa 22 (Tokiossa oli vain 18). Olympiaohjelman ehdottomia nostoja ovat rullalautailu, kiipeily, lainelautailu sekä uutuutena breaking.

Lajeissa jonkin verran muutoksia

Lajikohtaisesti Pariisissa nähdään jonkin verran muutoksia edeltäviin kisoihin osallistujamäärien sekä lajien suhteen. Osa lajeista on pudotettu pois ja osassa lajeista puolestaan urheilijamäärät putoavat. Näistä lajikohtaisesti alapuolella.

Ampumaurheilu

Pariisin olympiakisat ovat poikkeukselliset, sillä kokonaisurheilijamäärä putoaa 360:sta 340:een. Kilpailumuodoissa puolestaan muutoksia nähdään sekajoukkuekilpailujen parissa, kun trapin sekajoukkuekilpailu korvataan skeetin sekajoukkuekilpailulla. Tässä lajissa ei muita muutoksia ole tiedossa.

Baseball ja softball

Tokion olympiajärjestäjien valintana olympiaohjelmaan oli Baseball, mutta Pariisin olympialaiset 2024 järjestetään ilman kyseistä lajia.

Golf

Golfin osalta ei nähdä minkäänlaisia muutoksia. Osallistujamäärä pysyy edelleen kokonaisuudessaan 120:n urheilijan kattauksessa, joista Olympia-Golfia pelataan tasajaolla – 60 miesten sarjassa ja 60 naisten sarjassa.

Jalkapallo

Jalkapallossa ei nähdä myöskään mitään muutoksia. Olympialaisten jalkapallo jatkuu normaaliin tapaan: 16 joukkueen turnaus miehille ja 12 joukkueen turnaus naisille.

Jousiammunta

Jousiammunta järjestetään normaaliin tapaan eli naisten ja miesten henkilökohtaiset sekä joukkuekilpailut erikseen ja tämän lisäksi sekajoukkuekilpailu.

Judo

Judossa muutoksia nähdään jonkin verran. Urheilijoiden määrä laskee 386:sta 372:een eli noin yhden urheilijan verran per sarja. Painoluokkiin ei tule mitään muutoksia Tokioon verrattuna.

Karate

Karatea ei nähdä Pariisin 2024 olympialaisissa.

Kiipeily

Kiipeily pysyy ainakin Pariisin kisoissa ohjelmistossa. Kokonaisurheilijamääräkin nousee edellisestä 40:stä aina 68:aan ja kilpailumuotoina nähdään speed sekä boulderingin ja leadin sekoitus.

Koripallo

Olympialaisten koripallossa ei nähdä muutoksia. Pariisissa käydään yhä 3 vs 3 -kilpailut kahdeksan joukkueen turnauksessa ja perinteisen koripallon parissa kamppaillaan 12 joukkueen voimin.

Käsipallo

Käsipallossa ei nähdä muutoksia. Pariisissa pelataan edelleen 12 joukkueen turnaukset sekä naisissa että miehissä.

Lainelautailu

Lainelautailu tuli tutuksi Tokion olympialaisissa, ja se myös jatkaa kulkuaan Pariisi 2024 Olympialaiset ohjelmassa. Urheilijamääräkin nousee 40:stä 44:ään.

Lentopallo

Lentopallo pysyy ennallaan, eli Olympialaisissa pelataan 12 joukkueen turnaukset sekä miehissä että naisissa, ja beach voleyssa 24 joukkueen tunaukset sekä miehissä että naisissa.

– Ei muutoksia (yhä 12 joukkueen turnaukset miehille ja naisille sekä beach volleyssa 24 joukkueen turnaukset miehille ja naisille)

Maahockey

Maahockey ei koe muutoksia. Miesten ja naisten Maahockey-turnaukset pelataan molemmat 12:sta joukkueen voimin.

Melonta

Melonnassa urheilijamäärä laskee kymmenellä eli Pariisissa kilpailee 318 urheilijaa. Painotus siirtyy ratamelonnasta koskimelontaan.

Miekkailu

Ei muutoksia.

Nykyaikainen viisiottelu

Ei muutoksia.

Nyrkkeily

Nyrkkeilyssä urheilijoita on 14 vähemmän eli kilpailijoita on kokonaisuudessaan 252. Suurin pudotus tulee miehissä, jossa 206 urheilijasta tullaan alaspäin aina 126:een. Painoluokista putoaa miesten osalta yksi pois ja naisissa lisätään yksi painoluokka lisää.

Paini

Pariisin olympialaisissa 2024 naisten sarjat ovat 50, 53, 57, 62, 68 ja 76 kg.

Painonnosto

Pariisin olympialaiset 2024 painonnoston osalta muuttuu hieman. Urheilijoita on 196:n sijasta vain 12 ja painoluokkien määrä laskee naisissa ja miehissä seitsemästä viiteen.

Purjehdus

Pariisissa nähdään 330 urheilijaa 350:n sijaan. Miehissä tullaan viidestä ja naisissa neljästä luokasta kolmeen. Erilliset 470-luokat korvataan yhteisellä sekaluokalla. Sekaluokkia Pariisin 2024 Olympialaiset ohjelmassa jatkaa nacra 17 sekä uutena tulee leijalautailu. Finnjollan korvaava sekaluokka määritellään myöhemmin.

Pyöräily

Pyöräilyssä nähdään 14 urheilijaa vähemmän eli kokonaisurheilijamäärä on 514.

Pöytätennis

Ei muutoksia.

Ratsastus

Ei muutoksia.

Rugby

Ei muutoksia.

Rullalautailu

Rullalautailu tuli Tokion Olympialaisissa tutuksi, ja sama laji löytyy myös Pariisin Olympialaiset 2024 ohjelmasta. Pariisissa nähdään myös 8 urheilijaa enemmän eli kilpailijoita on yhteensä 88.

Soutu

Soudussa urheilijamäärä putoaa 24:llä eli soutajia nähdään 502 Pariisin Olympialaisten soutukilpailuissa.

Sulkapallo

Ei muutoksia.

Taekwondo

Ei muutoksia.

Tanssiurheilu

Tanssiurheilu tulee uutena tuttavuutena mukaan Pariisin olympialaisiin. Tanssiurheilussa nähdään breaking, jossa kilpailumuotoina ovat B-boys ja B-girls – Molemmat kilpailumuodot sisältävät 16 kilpailijaa.

– Breaking nousee olympiaohjelmaan Pariisin järjestäjien valitsemana 2024
– Kilpailumuotoja kaksi: B-Boys ja B-Girls (molempiin hyväksytään 16 urheilijaa)

Tennis

Ei muutoksia.

Triathlon

Ei muutoksia.

Uimaurheilu

Pariisissa nähdään 40 uimaria vähemmän eli Olympialaisten uinnissa kilpailee yhteensä 1370 urheilijaa.

Voimistelu

Urheilijoiden määrää lasketaan kuudella, joten Pariisissa nähdään 318 voimistelijaa.

Yleisurheilu

Pariisi 2024 Olympialaisten yleisurheilun osuus on pienempi kuin Tokiossa. Osallistujamäärä laskee 1810:een kun aiemmin urheilijoita oli 1900. Urheilijoiden määrää pudotetaan, jotta tasa-arvoisuus toteutuu. 50 kilometrin kävelyä ei nähdä Pariisin Olympialaisissa, mutta tilalle tulee jokin uusi sekajoukkuekilpailu.

Pariisin Olympialaiset 2024 televisiointi

Pariisin Olympialaiset vuonna 2024 televisioidaan tuttuun tapaan Ylen ja Discoveryn yhteistyönä. Ylen ilmaiskanavilta näkee osan lajeista, ja näin ollen osa ohjelmistosta siirtynee jälleen Yle Fem -kanavan puolelle, kun taas enemmän Olympialaisia nähdään Discoveryn omistaman TV5:n puolella. Lisäksi Olympialaisia voi seurata Discovery+ palvelusta ja maksukanavilta.

Discoverylla on yksinoikeudet kahteen olympialajiin, joten Yle voi halutessaan näyttää kanavillaan muita lajeja, joskin tässä on myös ehto. Yle saa näyttää maksimissaan kolmea lähetystä samaan aikaan eli tässäkin rajoittuu ilmaiskatselu jonkin verran.