Triathlon Pariisin olympialaisissa 2024

Triathlon – tuo fyysisen kunnon ja kestävyyden perikuva – nähdään osana Pariisin olympialaisia 2024. 30.7.–5.8. välisten päivien aikana kilpailtavassa lajissa kestävyysurheilijat ympäri maailman kilpailevat siitä suurimmasta, eli olympiamitalista. Triathlon koostuu kolmesta lajiosuudesta: uinnista, pyöräilystä ja juoksusta.

Kilpailu on äärimmäisen raastava fyysisesti, sekä henkisesti. Triathlon alkaa 1,5 kilometrin uinnilla, jota seuraa 40 kilometrin pyöräilyosuus, jonka päätteeksi juostaan 10 kilometriä. Triathlon mittaa urheilijoiden kestävyyttä ja hapenottokykyä pitkän ja raskaan otatuksen aikana, johon parhailta kisaajilta kuluu vain alle kaksi tuntia.

Triathlon olympialaisissa

Triathlon nähtiin ensimmäisen kerran olympialaisissa vuonna 2000 Sydneyn olympialaisissa, kun miehet ja naiset tekivät samoissa kisoissa lajidebyyttinsä. Näiden 24 vuoden aikana lajin perusta ei ole muuttunut, mutta kilpailijoiden määrä on vaihtunut hiukan. Alkuperäisen 52 miehen ja 48 naisen sijaan, nykyisin nähdään 55 osallistujaa molemmissa sarjoissa.

Tokiossa 2021 järjestetyissä olympialaisissa triathloniin lisättiin myös sekajoukkueviesti, joka on hiukan lyhyempi – mutta intensiivisempi – kokonaisuus. Triathlonviestissä on joukkueissa kaksi miestä ja kaksi naista, joista jokainen kulkee saman matkan. Viestimatkat ovat 300 metrin uinti, 8 kilometrin pyöräily ja 2 kilometrin juoksuosuus. Tokiossa viestin voittoaika oli 1:23:41, joka on reilusti nopeampi jos verrataan yksilösuorituksen aikoihin. Tokiossa miesten kultaa voitettiin ajalla 1:45:04 ja naisilla voittoaika oli 1:55:36.

Huolimatta pitkästä kokonaisuudesta, voittajien ajat eivät yleensä ole jättimäisesti muita mitalisteja parempia. Esimerkiksi Tokiossa kaikki miesten mitalistit tulivat maaliin 20 sekunnin sisällä ja naisilla kultamitalistin ja pronssimitalistin aikaero oli minuutti ja 27 sekuntia.

Triathlon ei ole laji, johon huippumaiden on helppo tuottaa jatkuvasti parhaita kilpailijoita, joten voittajamaat vaihtelevat usein. Lajin eniten mitaleita on voittanut Iso-Britannia, kahdeksalla mitalilla, joista kolme kultaista. Voittajamaita on yhteensä kymmenen, joka on kunnioitettava määrä kuudesta olympiakilpailusta. Mitalin voittaneita maita on triathlonissa yhteensä kuusitoista.

Naisten olympiatriathlonissa on yksi kilpailija, joka on onnistunut voittamaan useamman mitalin. Sveitsiläinen Nicola Spirig voitti kultaa Lontoossa 2012 ja hopeaa Riossa 2016. Miesten kilpailuissa on neljä tuplamitalistia Simon Whitfield (Kanada), Bevan Doherty (Uusi-Seelanti), sekä veljekset Alistair ja Jonathan Brownlee (Iso-Britannia). Tästä nelikosta löytyy myös lajin ainut tuplamestari Alistair Brownlee, joka voitti kilpailun Riossa ja Lontoossa.

Triathlonissa edustetut maat

Pariisin olympialaisissa triathlonissa on edustettuna yhteensä 41 maata. Osa maista onnistui lähettämään vain yhden kilpailija, kun taas parhaiten karsiutuneet maat lähettivät jopa kuusi maata. Jokainen triathlonissa edustettu maa saa lähettää maksimissaan kolme urheilijaa miesten ja kolme naisten sarjaan. Näistä yksilökilpailussa kilpailevista urheilijoista on myös valittava sekaviestin kilpailijat, jos siihen haluaa osallistua. Eli maat, jotka eivät lähettäneet vähintään kahta miestä ja kahta naista, eivät pysty osallistumaan viestiin.

Maat joilla on vähintään yksi edustaja triathloniin olympialaisissa ovat: Argentiina, Australia, Itävalta, Azerbaidzhan, Barbados, Belgia, Bermuda, Brasilia, Kanada, Chile, Kiina, Kolumbia, Tšekki, Tanska, Ecuador, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Guam, Hongkong, Unkari, Islanti, Israel, Italia, Japani, Kazakstan, Luxemburg, Meksiko, Marokko, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Puola, Portugali, Romania, Espanja, Etelä-Afrikka, Ruotsi, Sveitsi, Togo, Yhdysvallat.

Edellä mainituista maista sekajoukkueviestiin osallistuvat: Australia, Itävalta, Belgia, Brasilia, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Italia, Meksiko, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Portugali, Espanja, Sveitsi ja Yhdysvallat. Sekajoukkueviesti kilpaillaan 5.8., kun taas yksilösuoritukset kilpaillaan 30.7. ja 31.7.

Triathlonin ennakkosuosikit

Triathlonin ennakkosuosikkeja on vaikea arvioida, sillä marginaalit ovat pieniä ja kisapäivän kunto ratkaisee kaiken. Triathlonissa ennakkosuosikit vaihtelevat vuodesta toiseen, mutta usein myös viime olympialaisten kärkimiehet ja -naiset ovat lähellä mitalisijoja. Myös tänä vuonna voidaan olettaa mitalisijoille yltävän uusia kilpailijoita, mutta myös viimekilpailun kärkiurheilijat tulevat kilpailemaan voitosta.

Miesten triathlon:

 • Kristian Blummenfelt, Norja, hallitseva olympiavoittaja, MM-kulta, Ironman MM-kulta
 • Alex Yee, Iso-Britannia, olympiaviestikulta, MM-kulta sprintissä, useita MM-osakilpailuvoittoja
 • Pierre Le Corre, Ranska, MM-kulta pitkällä matkalla, EM-kulta ja -hopea, kotiyleisön tuki

Naisten triathlon:

 • Flora Duffy, Bermuda, hallitseva olympiavoittaja, useita eri sarjojen MM-voittoja
 • Taylor Knibb, USA, olympiahopea 2021, olympiarankingin 2. sijoitettu
 • Cassandre Beaugrand, Ranska, olympiapronssi viestistä, EM-kulta viestissä, kotiyleisön tuki

Sekajoukkueviesti:

 • Iso-Britannia, puolustava olympiavoittaja, joukkueessa useita olympiavoittajia ja -mitalisteja
 • Ranska, pronssia Tokiosta 2021, joukkueessa olympiamitalisteja ja tämän vuoden ennakkosuosikkeja
 • USA, miehissä ja naisissa yhdet erittäin vahvat edustajat, riittääkö kaksikon voimat mitaleille?

Mistä voi katsoa triathlonin olympialaiset

Pariisin olympialaisten lähetyksistä vastaavat Yle ja Warner Bros Discovery. WBD:llä on kisojen lähettämisestä päävastuu, mutta Yle jakaa osan taakasta allianssisopimuksella. Triathloniin ei liity lähetysrajoituksia, joten myös Yle saa näyttää vapaasti haluamansa tapahtumat lajiin liittyen. Molemmat mediatalot näyttävät lähetyksiä televisiossa, sekä suoratoistopalveluissa.

Ylen televisiolähetyksiä voi katsella TV-kanavilta Yle TV2 ja Yle FEM, suomenkieliset lähetykset painottuvat luonnollisesti TV2:n puolelle. TV:n lisäksi Ylen lähetykset näkyvät myös selaimella ja puhelimella Yle Areenasta. Joistain lajeista on saatavilla myös pelkkä selostus, joka löytyy Ylen radiokanavilta.

Warner Bros. Discoveryn televisiolähetyksiä näkyy ilmais-, sekä maksukanavilla. Ilmaiskanavista palvelevat Kutonen ja TV5, kun taas maksukanavista Eurosport 1 ja 2. Televisiolähetysten lisäksi saatavilla on myös suoratoistopalvelu MAX. MAX:sta näkee kaikki olympialajit suorina lähetyksinä, puhelimella ja tietokoneella.

Selostajat ja kommentaattorit

Yle ja WBD ovat nimenneet olympialaisiin kattavat joukot, joihin kuuluu liuta hyviä selostajia ja kommentaattoreita. Triathlon on kuitenkin lajikokonaisuutena sen verran lyhyt, ettei kumpikaan taho ole nimennyt erillisiä selostusjoukkoja lajia varten. Yleisselostajia löytyy kuitenkin molemmista leireistä, joten oletettavasti joku tarttuu mikin varteen myös triathlonin kohdalla.

Aikataulu ja tulokset

Triathlonin aikataulu ja tulokset tulevat olemaan hyvin lyhyet ja ytimekkäät. Laji koostuu kolmesta sarjasta, miesten triathlonista, naisten triathlonista, sekä sekajoukkueviestistä. Kaikki sarjat ovat yhteislähtöjä, eikä alkukarsintoja ole. Tästä syystä triathlonin aikataulu on todella helppoa seurattavaa. Kun triathlonin tulokset ovat selvillä, lisäämme myös tiedot niistä tähän artikkeliin, jotta löydät kaiken olennaisen triathlonin olympialaisista yhdestä paikasta.

 • 30.7 Tiistai
  • Klo. 09:00 Miesten yksilökilpailu 
 • 31.7 Keskiviikko
  • Klo. 09:00 Naisten yksilökilpailu 
 • 5.8 Maanantai
  • Klo. 09:00 Sekaviesti