Yleisurheilu Pariisin Olympialaisissa 2024

Kuten aina nykymuotoisissa olympialaisissa, yleisurheilu on vahvasti ja pysyvästi osana myös Pariisin olympialaisia vuonna 2024. Kun puhutaan olympialaisista, juuri yleisurheilu on monelle se lajikokonaisuus, joka tulee ensimmäisenä mieleen. Yleisurheilu pitää sisällään kymmeniä eri lajisuorituksia, jotka ovat osana urheiluhistoriaa pysyvästi. Juuri yleisurheilun kautta myös Suomi on juostu maailman kartalle.

Kun yleisurheilua tarkastellaan kokonaisuutena, ei voi välttyä faktalta, että yleisurheilu on yksi maailman kokonaisvaltaisimmista urheilulajikokonaisuuksista. Eri yleisurheilulajien välillä mitataan urheilijoiden atleettisia kykyjä, mutta myös henkinen vahvuus ja paineensietokyky nousevat korkealle. Oli kyseessä sitten räjähtävyys, nopeus, elastisuus, voiman- tai hapentuotto, ovat kaikki näistä vahvasti esillä yleisurheilun parissa.

Yleisurheilu on myös yksi niistä lajeista, jossa Suomi ja suomalaiset ovat esiintyneet loistavasti. Hannes Kolehmainen juoksi ensimmäisenä Suomen maailman kartalle Tukholman olympialaisissa 1912. Tämän jälkeen olympialaiset ovat jättäneet suomalaisten mieleen ikuisiksi ajoiksi muun muassa Seppo Rädyn ja Paavo Nurmen. Nykyisistä urheilijoista suomalaiset muistavat vahvasti Wilma Murron ja Topi Raitasen suoritukset Euroopan ja Maailmanmestaruuskilpailuissa.

Yleisurheilu olympialaisissa

Kuten jo sanottua, yleisurheilu on ollut aina osana moderneja olympialaisia ja tulee olemaan tätä jatkossakin. Yleisurheilu pitää sisällään toinen toistaan atleettisempia lajeja, joissa taktikoinnin osuus olemassa, mutta useimmiten podiumilla juhlivat absoluuttisesti parhaimmat urheilijat. Nautti yleisurheilusta tai ei, on mahdoton kieltää tämän lajikokonaisuuden merkitystä. Yleisurheilu on ollut mukana aina vuodesta 1896, jonka jälkeen lajit ovat osittain vaihtuneet, mutta merkitys on säilynyt.

Yleisurheilussa on olleet mukana tuhannet urheilijat vuosien saatossa, joista moni on sementoinut itsensä osaksi urheilun historiaa. Kautta aikain menestynein yleisurheilija on ollut Suomen oma Paavo Nurmi, joka nappasi olympialaisissa nimiinsä 12 mitalia, joista yhdeksän oli kultaisia. Nurmen lisäksi kymmenen menestyneimmät olympiayleisurheilijan joukosta löytyy myös Ville Ritola kahdeksalla mitalilla, sekä Hannes Kolehmainen viidellä.

Yleisurheilu pitää sisällään lukuisia yksittäisiä lajeja, sekä kymmen- ja seitsenottelun, jotka yhdistävät urheilulajeja. Lajeihin kuuluu eri mittaisia juoksukilpailuja, keihään- ja kiekonheittoa, seiväs- ja pituushyppyä, sekä paljon muuta. Monet lajit ovat olleet alusta asti mukana, kun taas toiset ovat lisätty mukaan myöhemmin, kuten naisten 3000 metrin estejuoksu, joka lisättiin mukaan vasta vuonna 2008.

Yleisurheilua on hallinnut nyt ja aina Yhdysvallat, mutta erittäin monipuolisen lajikattauksen ansiosta, eivät muut maat jää yksittäisissä lajeissa varjoon. Yhdysvalloilla on yleisurheilussa yhteensä 738 mitalia, joka on yli kolmesti enemmän kuin seuraavana olevalla Neuvostoliitolla. Jenkkien mitalimäärä on myös suurempi kuin koko muun TOP 5 -maiden mitalimäärä yhteensä. Tätä kuitenkin selittää se, että kärkimaihin kuuluneet Neuvostoliitto ja Itä-Saksa eivät sattuneista syistä kerrytä mitalitilejään enää. Suomi löytyy kautta aikain tilastoista sijalta neljä.

Vaikka Suomi on 1900-luvulla jopa loistanut yleisurheilussa, ei samaa voi sanoa viimevuosien menestyksestä. 2016 Riossa mitaleita tarttui yksi kappale ja viimekisoissa 2021 Tokiossa määrä tuplaantui kahteen. Suomella on saumaa yllättää näissäkin kisoissa, mutta mitalikahveja ei päästä joka ilta keittämään.

Suomalaiset yleisurheilijat Pariisin olympialaisissa 2024

Suomalaisia yleisurheilijoita nähdään Pariisin olympialaisissa näillä näkymin viisi kappaletta. Suomen olympiajoukkueesta löytyvät viisi yleisurheilijaa ovat Viivi Lehikoinen (400 metrin aitajuoksu), Camilla Richardsson (maraton), Wilma Murto (seiväshyppy), Silja Kosonen (moukarinheitto) ja Aku Partanen (20 kilometrin kilpakävely).

Tästä viisikosta Wilma Murto on ehdottomasti suomalaisten suurin mitalitoivo. 25-vuotias Murto on urallaan saavuttanut jo kahdesti EM-kultaa, sekä myös MM-pronssia. Tokion kisoissa 2021 Murto sijoittui lopulta viidenneksi, mutta hän on nostanut tasoaan hurjasti näistä vuosista. Naisten seiväshypystä odotetaan todella tasaista, eikä sarjasta löydy yhtään selkeää ennakkosuosikkia. Murrolla on siis todella hyvä mahdollisuus mitaleille asti.

Viivi Lehikoinen on 400 metrin aitajuoksussa hallitseva suomenmestari ja ennätysajan haltija. Lehikoinen kellotti Suomenennätysajan 54,40 Espanjassa Huelavass 2023. Lehikoinen karsiutui mukaan olympialaisiin ajalla 54,68 joten omaan ennätysaikaankin jäi vielä matkaa. Lehikoisella lienee vielä parannettavaa, joten ei poissuljeta yllätyssaumaa.

Camilla Richardsson on todellinen suomalainen ennätysnainen. Richardsson pitää nimissään ennätystä naisten 10 000 metrin, puolimaratonin, sekä maratonin matkoilta. Richardsson saavutti ensin menestystä lyhyemmillä matkoilla ja estejuoksussa, mutta on nyt siirtänyt painopisteen maratoniin. MM-kilpailuissa 2023 Richardsson sijoittui 10 000 metrillä viidenneksitoista ja 2024 helmikuussa hän rikkoi naisten puolimaratonin Suomen ennätyksen ajalla 1.09.55.

Silja Kosonen on 21-vuotias moukarinheittäjä, kenen palkintokaapista löytyy Suomen mestaruudet vuosilta 2020 ja 2022, sekä maailman- ja Euroopan -nuortenmestaruudet vuodelta 2021. Kososella on hallussa myös nuorten maailmanennätys. Menestystä tuli myös vuoden 2019 nuorten olympiafestivaaleilta, kun palkintokaappiin päätyi kultamitali. Toukokuussa Kosonen oli tasokkaassa LA Grand Prix -kilpailussa viides, tuloksella 70,51.

Aku Partanen kilpailee 20 kilometrin kilpakävelyssä, jossa hänellä on Suomenennätysaika 1.18.22. Partanen on 32-vuotias pitkänlinjan kilpakävelijä, joka on Suomen tasolla erittäin laadukas urheilija. Menestys aikuisten arvokilpailussa on ollut heikkoa, mutta nousujohteista. 2023 Budapestin MM-kisoissa Partanen saavutti loistavan kuudennen sijan 20 kilometrin kilpakävelyssä. Nämä ovat Partaselle kolmannet olympialaiset.

Yleisurheilun supertähdet Olympialaisissa 2024

Yleisurheilun olympialaissa tullaan näkemään kaikki yleisurheilumaailman suurimmat supertähdet. Jokaisella lajilla on omat huippunsa, mutta koko urheiluperheelle joukosta nousee muutamia nimiä ylitse muiden. Yksi yleisurheilun hienoimpia asioita on se, kuinka lajista riippumatta poikkeukselliset atleetit saavat ansaitsemaansa huomiota. Tällä hetkellä yksi näistä henkilöistä on Ruotsin Armand Duplantis, joka on niittänyt menestystä läpi nuoren uransa. Duplantis on yksi tämän hetken suurimmista yleisurheilutähdistä, ja hänellä on kultamitalin lisäksi varmasti tavoitteena rikkoa oma ennätyksenä seiväshypyssä; 6,24 metriä.

Naisten 100 metrin juoksussa nähdään mielenkiintoinen kisa, kun 24-vuotias Sha’Carri Richardson pyrkii haastamaan hyvin Jamaika-painotteista tähtisikermää. Vastapainoa kilpailussa antaa 37-vuotias Shelly-Ann Fraser-Pryce, joka on ollut vuodesta 2008 asti naisten kolmen nopeimman joukossa jokaisissa olympialaisissa.

Eliud Kipchoge on maailman paras maratoonari ja ehkä jopa historian lahjakkain lajissaan. Kenialainen kestävyysjuoksija on moninkertainen olympiamestari ja maailmamestari. Vaikka maailmanennätysaika 2:00:35 onkin toisen kenialaisen Kelvin Kiptumin nimissä, on Kipchogen tasainen suorittaminen vuodesta toiseen vailla vertaansa.

Yulimar Rojas on venezuelalainen kolmiloikkaaja, joka tunnetaan usein nimellä kolmiloikan kuningatar. 15,74 metriä on hänen tekemä maailmanennätyksenä, mutta Rojas on ilmoittanut Pariisin kisojen tavoitteeksi rikkoa maagisen 16 metrin rajan.

Kaikki yleisurheilulajit Pariisin olympialaisissa 2024

Yleisurheilu pitää sisällään niin paljon lajeja, ettei jokaisesta pysty nostamaan parhaita kilpailijoita esille. Jokaista lajia yhdistää äärimmäiset atleettiset vaatimukset, sekä kova tarve mentaaliselle vahvuudelle. Pariisin olympialaisissa 2024 nähdään taas 48 eri tapahtumaa, joissa kilpailijat ottavat toisistaan mittaa. Alta löytyy listattuna nähtävät lajit, jaettuna miesten ja naisten sarjoihin.

Miesten ja naisten yleisurheilulajit Pariisin olympialaisissa 2024:

 • 100 m juoksu
 • 200 m juoksu
 • 400 m juoksu
 • 800 m juoksu
 • 1500 m juoksu
 • 5000 m juoksu
 • 10 000 m juoksu
 • 100 m aitajuoksu (vain naisilla)
 • 110 m aitajuoksu (vain miehillä)
 • 400 m aitajuoksu (miehillä, naisilla ja sekajoukkueilla omat sarjat)
 • 3000 m estejuoksu
 • 4 x 100 m viestijuoksu
 • 4 x 400 m viestijuoksu
 • Maraton
 • 20 km kilpakävely
 • Maratonkävely (sekasarja)
 • Korkeushyppy
 • Seiväshyppy
 • Pituushyppy
 • Kolmiloikka
 • Kuulantyöntö
 • Kiekonheitto
 • Moukarinheitto
 • Keihäänheitto
 • Naisten seitsenottelu
 • Miesten kymmenottelu

Kuten huomataan, suurin osa lajeista on tarjolla molemmilla sukupuolilla, ainoana erona aitajuoksun kymmenen metrin erotus.

Mistä voi katsoa yleisurheilun olympialaisia

Olympialaisten esittämisoikeudet jakautuvat Ylen ja Warner Bros Discoveryn välille. Ylen rasitteena on rajoite, etteivät he voi näyttää yli kolmea lajia samanaikaisesti, kun taas WBD:n tarjonta on laajempaa. Yle esittää olympialaisia TV2:lla, Yle FEM:llä, radiossa ja Yle Areenassa. WBD:n tarjontaa löytyy MAX-suoratoistopalvelusta, TV 5:ltä, kutoselta, sekä Eurosport 1 ja 2 maksukanavilta.

Vielä tässä kohtaa ei tiedetä miltä kanavalta näkyy yleisurheilun suoritukset, mutta WBD:n pakettien avulla näet kaikki yleisurheilutapahtumat, aivan kuten kaikki lajit koko olympialaisista. Myös Yle on perinteisesti näyttänyt todella paljon yleisurheilua olympialaisissa.

Selostajat ja kommentaattorit

Ylen selostajina yleisurheilussa ovat jo legendaariset Kimmo Porttila ja Johannes Oikarinen. Tämä kaksikko selostaa yleisurheilun TV- ja Areenalähetykset, kun taas Mikko Hannula ja Aaro Linnalaakson ääntä kuullaa Ylen radiolähetyksissä. Ylen asiantuntijoina ovat yleisurheilun parissa Tuomas Raja ja Jaakko Ojaniemi.

Warner Bros ei ole tarkentanut Yleisurheilun selostajia tai kommentaattoreita, mutta mikäli lisätietoa tulee, lisäämme sen heti tähän artikkeliin.

Yleisurheilun olympialaisten aikataulut ja tulokset

Yleisurheilu on yksi niistä olympialajeista, jonka aikataulu on äärimmäisen laaja. Alla on kuitenkin kaikkien lajien alkamisajankohdat, jotka ovat tässä kohdassa arvioita, mutta usein paikkaansa pitäviä.

Torstai, 1. elokuuta 2024

Maantiekilpailut:

 • 07:30: Miehet, 20 km kävely, Finaali
 • 09:20: Naiset, 20 km kävely, Finaali

Perjantai, 2. elokuuta 2024

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 10:35: Naiset, 100 m, Alkukarsinta
 • 11:05: Miehet, 1500 m, Alkukarsinta
 • 11:50: Naiset, 100 m, 1. kierros
 • 18:10: Naiset, 5000 m, 1. kierros
 • 19:10: Sekajoukkue, 4 × 400 m viesti, 1. kierros
 • 19:45: Naiset, 800 m, 1. kierros
 • 21:20: Miehet, 10 000 m, Finaali

Kymmenottelu:

 • 10:05: Miehet, 100 m, Kymmenottelu
 • 10:55: Miehet, Pituushyppy, Kymmenottelu
 • 12:10: Miehet, Kuulantyöntö, Kymmenottelu
 • 18:05: Miehet, Korkeushyppy, Kymmenottelu
 • 20:45: Miehet, 400 m, Kymmenottelu

Kenttälajit:

 • 10:10: Miehet, Moukarinheitto, 1. kierros
 • 10:15: Naiset, Korkeushyppy, 1. kierros
 • 18:15: Naiset, Kolmiloikka, 1. kierros
 • 20:20: Naiset, Kiekonheitto, 1. kierros
 • 19:50: Miehet, Kuulantyöntö, 1. kierros

Lauantai, 3. elokuuta 2024

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 10:35: Miehet, 100 m, Alkukarsinta
 • 11:10: Miehet, 800 m, Uusinta
 • 11:45: Miehet, 100 m, 1. kierros
 • 19:55: Naiset, 100 m, Välierä
 • 20:25: Miehet, 1500 m, Uusinta
 • 21:00: Sekajoukkue, 4 × 400 m viesti, Finaali
 • 21:20: Naiset, 100 m, Finaali

Kymmenottelu:

 • 10:05: Miehet, 110 m aidat, Kymmenottelu
 • 12:00: Miehet, Kiekonheitto, Kymmenottelu
 • 13:40: Miehet, Seiväshyppy, Kymmenottelu
 • 20:10: Miehet, Keihäänheitto, Kymmenottelu
 • 21:43: Miehet, 1500 m, Kymmenottelu

Kenttälajit:

 • 10:10: Miehet, Seiväshyppy, 1. kierros
 • 19:45: Miehet, Kuulantyöntö, Finaali
 • 20:20: Naiset, Kolmiloikka, Finaali

Sunnuntai, 4. elokuuta 2024

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 10:05: Naiset, 3000 m estejuoksu, 1. kierros
 • 10:55: Naiset, 200 m, 1. kierros
 • 11:50: Miehet, 110 m aidat, 1. kierros
 • 12:35: Naiset, 400 m aidat, 1. kierros
 • 19:05: Miehet, 400 m, 1. kierros
 • 20:00: Miehet, 100 m, Välierä
 • 20:35: Naiset, 800 m, Välierä
 • 21:10: Miehet, 1500 m, Välierä
 • 21:50: Miehet, 100 m, Finaali

Kenttälajit:

 • 11:45: Naiset, Moukarinheitto, 1. kierros
 • 11:00: Miehet, Pituushyppy, 1. kierros
 • 19:50: Naiset, Korkeushyppy, Finaali
 • 20:30: Miehet, Moukarinheitto, Finaali

Maanantai, 5. elokuuta 2024

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 10:05: Miehet, 400 m aidat, 1. kierros
 • 10:50: Naiset, 400 m aidat, Uusinta
 • 11:20: Miehet, 400 m, Uusinta
 • 11:55: Naiset, 400 m, 1. kierros
 • 12:50: Naiset, 200 m, Uusinta
 • 19:10: Miehet, 3000 m estejuoksu, 1. kierros
 • 20:05: Miehet, 200 m, 1. kierros
 • 20:55: Naiset, 200 m, Välierä
 • 21:20: Naiset, 5000 m, Finaali
 • 21:50: Naiset, 800 m, Finaali

Kenttälajit:

 • 11:35: Miehet, Kiekonheitto, 1. kierros
 • 10:40: Naiset, Seiväshyppy, 1. kierros
 • 19:05: Miehet, Seiväshyppy, Finaali
 • 20:35: Naiset, Kiekonheitto, Finaali

Tiistai, 6. elokuuta 2024

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 10:05: Naiset, 1500 m, 1. kierros
 • 10:50: Miehet, 110 m aidat, Uusinta
 • 11:20: Naiset, 400 m, Uusinta
 • 12:00: Miehet, 400 m aidat, Uusinta
 • 12:30: Naiset, 200 m, Uusinta
 • 19:45: Naiset, 400 m aidat, Välierä
 • 20:30: Miehet, 400 m, Välierä
 • 21:00: Miehet, 1500 m, Finaali
 • 21:20: Naiset, 3000 m estejuoksu, Finaali
 • 21:50: Naiset, 200 m, Finaali

Kenttälajit:

 • 11:50: Miehet, Keihäänheitto, 1. kierros
 • 11:15: Naiset, Pituushyppy, 1. kierros
 • 20:02: Naiset, Moukarinheitto, Finaali
 • 20:20: Miehet, Pituushyppy, Finaali

Keskiviikko, 7. elokuuta 2024

Maantiekilpailut:

 • 07:30: Sekajoukkue, 35 km, Finaali

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 10:15: Naiset, 100 m aidat, 1. kierros
 • 11:00: Miehet, 5000 m, 1. kierros
 • 11:45: Miehet, 800 m, 1. kierros
 • 12:35: Naiset, 1500 m, Uusinta
 • 19:10: Miehet, 110 m aidat, Välierä
 • 19:40: Miehet, 400 m aidat, Välierä
 • 20:07: Miehet, 200 m, Välierä
 • 20:45: Naiset, 400 m, Välierä
 • 21:20: Miehet, 400 m, Finaali
 • 21:45: Miehet, 3000 m estejuoksu, Finaali

Kenttälajit:

 • 10:10: Miehet, Korkeushyppy, 1. kierros
 • 11:50: Naiset, Keihäänheitto, 1. kierros
 • 19:05: Naiset, Seiväshyppy, Finaali
 • 19:25: Miehet, Kolmiloikka, 1. kierros
 • 20:30: Miehet, Kiekonheitto, Finaali

Torstai, 8. elokuuta 2024

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 10:35: Naiset, 100 m aidat, Uusinta
 • 11:10: Naiset, 4 × 100 m viesti, 1. kierros
 • 11:35: Miehet, 4 × 100 m viesti, 1. kierros
 • 12:00: Miehet, 800 m, Uusinta
 • 20:05: Naiset, 1500 m, Välierä
 • 21:05: Naiset, 400 m aidat, Finaali
 • 21:25: Miehet, 200 m, Finaali
 • 21:50: Miehet, 110 m aidat, Finaali

Seitsenottelu:

 • 10:05: Naiset, 100 m aidat, Seitsenottelu
 • 11:05: Naiset, Korkeushyppy, Seitsenottelu
 • 19:05: Naiset, Kuulantyöntö, Seitsenottelu
 • 20:35: Naiset, 200 m, Seitsenottelu

Kenttälajit:

 • 10:25: Naiset, Kuulantyöntö, 1. kierros
 • 20:00: Naiset, Pituushyppy, Finaali
 • 20:30: Miehet, Keihäänheitto, Finaali

Perjantai, 9. elokuuta 2024

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 10:40: Naiset, 4 × 400 m viesti, 1. kierros
 • 11:05: Miehet, 4 × 400 m viesti, 1. kierros
 • 11:30: Miehet, 800 m, Välierä
 • 12:05: Naiset, 100 m aidat, Välierä
 • 19:15: Naiset, 4 × 100 m viesti, Finaali
 • 19:30: Miehet, 4 × 100 m viesti, Finaali
 • 20:00: Naiset, 400 m, Finaali
 • 20:55: Naiset, 10 000 m, Finaali
 • 21:50: Miehet, 400 m aidat, Finaali

Seitsenottelu:

 • 10:05: Naiset, Pituushyppy, Seitsenottelu
 • 11:20: Naiset, Keihäänheitto, Seitsenottelu
 • 20:15: Naiset, 800 m, Seitsenottelu

Kenttälajit:

 • 19:40: Naiset, Kuulantyöntö, Finaali
 • 20:10: Miehet, Kolmiloikka, Finaali

Lauantai, 10. elokuuta 2024

Maantiekilpailut:

 • 08:00: Miehet, Maraton, Finaali

Radalla tapahtuvat kilpailut:

 • 19:30: Miehet, 800 m, Finaali
 • 19:45: Naiset, 100 m aidat, Finaali
 • 20:00: Miehet, 5000 m, Finaali
 • 20:25: Naiset, 1500 m, Finaali
 • 21:10: Miehet, 4 × 400 m viesti, Finaali
 • 21:20: Naiset, 4 × 400 m viesti, Finaali

Kenttälajit:

 • 19:05: Miehet, Korkeushyppy, Finaali
 • 19:40: Naiset, Keihäänheitto, Finaali

Sunnuntai, 11. elokuuta 2024

Maantiekilpailut:

 • 08:00: Naiset, Maraton, Finaali

Kun yleisurheilu alkaa Pariisin olympialaisissa, päivitämme tähän artikkeliin jo ratkenneiden kilpailujen tulokset reaaliajassa.