Kuten jo 40 vuoden ajan, myös Pariisin olympialaisissa nähdään taitouintia. Taitouinti on yksi vuosien saatossa olympiakisoihin lisätty laji, joka teki ensiesiintymisen vuoden 1948 kisoissa. Vuosien 1948 ja 1968 välillä taitouinti oli kuitenkin osana vain näytöslajina, kunnes lopulta vuonna 1984 taitouinti vakiinnutti paikkansa virallisena kilpalajina olympialaisissa.
Taitouinti on lajina todella elegantti ja taiteellinen, vaikka kyseessä onkin vahvaa fyysistä laatua vaativa olympialaji. Taitouinnissa on tänäkin vuonna kaksi eri lajia: joukkueohjelma, sekä pariuinti. Alun perin vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisissa mukana oli myös soolosuoritus, mutta vuodesta 1996 eteenpäin yksinuinti on jäänyt pois. Pariisin olympialaisilla on suuri merkitys taitouinnin kehityksen kannalta, sillä tänä kesänä nähdään ensimmäistä kertaa myös mieskilpailijoita.
Taitouinti olympialaisissa
Taitouinti ei tee ensiesiintymistään, mutta suhteellisen uudesta lajista on olympiastandardeilla kyse. Taitouinnilla ei ole siis suurta ja mittavaa historiaa olympialaisissa, mutta laji on kehittynyt ja muuttunut vuosien varrella. Aivan kuten monen muunkin taiteellisen lajin kohdalla, myös taitouinti nähtiin alkuvuosina ainoastaan näytöslajina. Laji sai kuitenkin paljon huomiota ja kiinnostusta, joka johti lopulta kehityksen aina viralliseen olympialajiin asti.
Itse näyttämö – eli uima-allas – on 20 metriä leveä, 25 metriä pitkä ja kolme metriä syvä. Kilpailijat hyödyntävät altaan eri alueita ja pyrkivät säväyttämään tuomariston kyvyillään. Taitouinnissa nähdään tänäkin vuonna niin pariuinti, kuin myös joukkueohjelma. Ohjelmissa on Ennalta määrättyjä suorituksia, jotka täytyy sisällyttää esitykseen. Tästä huolimatta pareilta ja joukkueilta edellytetään luovuutta ja taitoa ohjelman suunnittelussa.
Tässä lajissa urheilijoita edellytetään hyvän lihaskunnon lisäksi erittäin hyviä keuhkoja. Suurin osa ohjelmasta tapahtuu pää alaspäin, niin että vain jalat ovat vedenpinnan yläpuolella. Tämän lisäksi esityksissä nähdään nostoja, joissa parit ja joukkueen muut jäsenet nostavat toisiaan täysin vedenpinnan yläpuolelle.
Lajista riippuen esitys kestää noin kahdesta kolmeen minuuttiin, jonka aikana nähdyt elementit tuomarit pisteyttävät. Pisteitä tulee suoritusten vaikeudesta, akrobaattisesta tyylikkyydestä, rytmikkyydestä, sekä transitioista. Pisteitä vähennetään mikäli kilpailijat epäonnistuvat noudattamaan sääntöjä, tai esimerkiksi aikaraja ylittyy.
Historiallisesti taitouintia ovat dominoineet muutamat maat, hyvin järjestelmällisesti aikahaarukoihin jakautuen. Lajin alkuvuosina 1984–1996 Yhdysvallat, Japani, sekä Kanada hallitsivat taitouintia hyvin vahvasti, USA:n ollessa paras maa kolmesti. Sittemmin Venäjä ja venäläiset urheilijat (ROC) on ollut täysin vallan kahvassa, ollen paras maa jokaisissa kisoissa vuodesta 2000 alkaen. Tänä vuonna ei venäläisiä urheilijoita nähdä lajin parissa.
Olympialaisissa nähdään tänä vuonna yhteensä 96 taitouimaria, joista 36 kilpailijaa muodostavat kahdeksantoista paria ja loput ovat osana joukkueohjelmaa. Kaikkien taitouimareiden täytyy olla vähintään viisitoistavuotiaita, tai täyttää tämän verran 2024 aikana.
Taitouinnissa edustetut maat
Taitouinnissa on edustettuna tänä vuonna yhteensä 18 maata. Joukkueohjelmassa nähdään joukkueita kymmenestä maasta ja parikilpailussa edustajia on jokaisesta näistä 18 maasta. Edustetut maat ovat:
Australia, Itävalta, Kanada, Egypti, Ranska, Iso-Britannia, Kreikka, Israel, Italia, Japani, Meksiko, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Kiina, Etelä-Korea, Espanja, Ukraina ja Yhdysvallat.
Joukkueohjelmassa mukana ovat:
- Australia
- Kanada
- Egypti
- Ranska
- Italia
- Japani
- Meksiko
- Kiina
- Espanja
- Yhdysvallat
Pariuinnissa nähdään parit kaikista kahdeksastatoista maasta, joten näitä ei tarvitse erikseen eritellä.
Taitouinnin ennakkosuosikit
Taitouinnilla on ollut vuosien ajan selkeät ennakkosuosikit, jotka ovat perinteisesti myös lunastaneet odotukset. Lajin olympiataipaleen alkuvaiheilla Pohjois-Amerikka ja Japani hallitsivat lajia pitkään, kunnes venäläiset ottivat dominanssivuoron. Nyt on edessä kuitenkin erittäin mielenkiintoinen taitouintivuosi, sillä pitkään hallinneet venäläiset eivät ole osana kilpailua.
Tänä vuonna taitouinnin pisteytys muutetaan, pyrkimyksenä vähentää tuomareiden mahdollista subjektiivisuutta. Tänä vuonna arvostelussa on jokaisella osa-alueella kaksi pääkategoriaa, joita tuomarit painottavat: suoritus ja taiteellisen vaikutelma. Uusi pisteytystyyli tulee vaikeuttamaan ennakkosuosikkien arviointia, mutta taustaa voimme haikea Delhissä järjestetyistä MM-kilpailuista.
Delhin kisoissa lajeista riippuen vakuuttavilta näyttivät muutamat maat, jotka ovat myös ennakkosuosikkejä olympialaisiin. Yhdysvallat, Japani, Iso-Britannia, Ukraina, Kanada ja Meksiko esiintyivät kokonaiskuvassa edukseen ja näiltä mailta odotetaan myös vahvoja esityksiä olympialaisissa.
Taitouinnissa tuomarointi on hyvin tarkkaa ja jo pienet virheet voivat koitua pistemenetyksiksi, joten jännittävä kilpailu on varmaa. Nyt kun Venäjä on suljettu pois kilpailusta, on kamppailu kärkipaikoista entistä tasaisempi. Tokion olympialaisissa 2020 Venäjä oli molemmissa sarjoissa lähes 90 prosenttinen ennakkosuosikki, joten heidän poisjääntinsä tulee tasoittamaan kilpailua erittäin paljon.
Mistä voi katsoa taitouinnin olympialaisia
Lähes kaikki olympialajit näkyvät niin Ylellä, kuin myös Discoveryn palveluissa, mutta taitouinti on yksi poikkeuslajeista. Warner Bros Discovery omistaa täydet yksinoikeudet uintilajeihin ja koripalloon. Taitouinti on luonnollisesti uintilaji, joten tätä ei nähdä ollenkaan Ylen palveluissa. WBD:n kanavia ovat televisiossa tapahtumia Kutosella, sekä maksukanavilla Eurosport 1 ja 2. Tämän lisäksi on tarjolla ilmaiskanava TV5, joka näyttää kellon ympäri olympialaisia.
Monen lajin kohdalla sinulla on mahdollisuus nähdä Ylen kanavilta, radiosta ja Areenasta ainakin osa suorituksista, mutta taitouinnin kohdalla valta on täysin Warner Brosin tuotannolla. Heilläkin tapahtumia kuitenkin näkyy kahdella ilmaiskanavalla, joten on mahdollista ettei taitouinnista tarvitse pulittaa penniäkään.
Selostajat ja kommentaattorit
Luonnollisesti Yle ei ole nimennyt taitouintiin selostajia ja kommentaattoreita, sillä laji on yksinoikeudella Warner Brosin ja Discoveryn. Vaikka olympialaiset eivät ole enää kovinkaan kaukana, on tieto lajien selostajista ja kommentaattoreista todella rajallista. Tässä kohtaa emme osaa nimetä Discoveryn kanavilla esiintyviä selostajia, sillä mahdollista on myös se, että osa MAX:n suoratoistopalvelussa nähtävistä lähetyksistä on kansainvälisiä.
Mikäli Discovery ilmoittaa lisätietoa liittyen selostajiin ja kommentaattoreihin ilmoitamme mahdolliset lisätiedot tässä artikkelissa. Aiempina vuosina selostajien ja kommentaattoreiden kokonaisuus on usein ilmoitettu vain muutamia viikkoja ennen kisojen alkua.
Taitouinnin olympialaisten 2024 aikataulu ja tulokset
Taitouinnin olympialaiset 2024 alkavat 5.8 joukkueohjelman teknillisellä osuudella ja loppuvat 10.8 pariuinnin vapaaseen ohjelmaan. Lajissa ei ole erillisiä alkukierroksia tai finaaliosuutta, joten laji etenee hyvin suoraviivaisesti ja kilpailua on erittäin helppo seurata. Alta löytyy kaiken kattava ohjelma liittyen taitouinnin olympialaisiin 2024.
- 5.8. 19:30 Joukkueohjelman tekninen osuus
- 6.8. 19:30 Joukkueohjelman vapaaosuus
- 7.8. 19:30 Joukkueohjelman akrobaattinen osuus
- 9.8. 19:30 Pariuinnin tekninen osuus
- 10.8. 19:30 Pariuinnin vapaaosuus
Kun taitouinnin olympialaiset alkavat ja etenevät ilmoitamme tähän artikkeliin alapuolelle selvinneet tulokset reaaliajassa. Taitouinnissa on viisi osuutta viitenä kilpailupäivänä, mutta pisteet ja mitalit jaetaan yhdistetysti pariuinnista ja joukkueohjelmasta kokonaisuuksittain.